Foto: James Arthur Photography

Gouverneur beëindigt provinciale fase voor wateroverlast in West-Vlaanderen

De provinciale fase voor de wateroverlast in West-Vlaanderen wordt om middernacht afgerond. Dat heeft de gouverneur samen met de crisiscel besloten tijdens een overleg. Het is de bedoeling dat lokale burgemeesters nu de nazorg verder voor hun rekening nemen. De waterpeilen in de Westhoek daalden de afgelopen dagen voldoende.

Sinds 9 november was de provinciale fase voor wateroverlast in de Westhoek van toepassing. Na hevige regen werd die fase uitgebreid naar de volledige provincie. De provinciale fase werd aangehouden om bovenlokale middelen op te vorderen en efficiënt in te zetten. Nu is besloten om de fase om om middernacht te beëindigen.

De komende dagen wordt nog regen voorspeld, maar dat zal volgens de crisiscel geen kritieke overstromingen veroorzaken. De waterbeheerders bevestigen dat de waterpeilen sinds een aantal dagen op de kwetsbare punten langs de IJzer dalen. In de vallei van de Heulebeek was dat al langer zichtbaar.

"De combinatie van weersvoorspellingen die niet langer wijzen op kritieke overstromingen en de dalende waterpeilen was doorslaggevend om de provinciale fase te beëindigen. Uiteraard wordt de situatie op het terrein wel verder opgevolgd. Dit blijft sowieso het geval tot dat het peil van het Blankaartbekken opnieuw op 3,10 TAW staat", zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Infosessies

De crisiscel laat ook weten dat het geëvacueerde vee in de regio pas kan terugkeren naar de boerderijen vanaf 1 december. In de gebieden waar het waakpeil nog overschreden is, wordt aangeraden om de zandzakken te laten liggen.

Voorts zorgen de burgemeesters van de betrokken gemeenten nu voor de nodige ondersteuning voor hun inwoners. De gouverneur organiseert wel nog twee infosessies voor bewoners op 4 december in Diksmuide en op 11 december in Ledegem.

De gouverneur wil daarbij ook iedereen die meehielp tijdens de waterellende bedanken. "Ik ben getroffen door de vele steunbetuigingen voor de hulpdiensten en door de solidariteit die er heerste onder bewoners. Ik wil dan ook alle betrokken diensten en de inwoners bedanken." De gouverneur zal bovendien voorzitter worden van de Vlaamse taskforce die structurele oplossingen moet uitwerken voor wateroverlast.

Meest gelezen