Direct naar artikelinhoud
NieuwsSociale onrust

Nieuwe 48-urenstaking bij het spoor begin december: twee van drie vakbonden zetten plannen door

Nieuwe 48-urenstaking bij het spoor begin december: twee van drie vakbonden zetten plannen door
Beeld Photo News

Er komt een nieuwe 48 urenstaking bij het spoor begin december. Twee van de drie vakbonden zetten de plannen door, zo heeft HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel vrijdag bekendgemaakt. De staking, met alternatieve dienstregeling, zal starten op 5 december om 22.00 uur.

Volgens HR Rail doet de christelijke vakbond ACV Transcom niet mee, maar beslisten de socialistische vakbond ACOD Spoor en de liberale bond VSOA Spoor ondanks “nieuwe concrete tegemoetkomingen” om toch opnieuw te staken. “Totaal onverantwoord en onaanvaardbaar ten aanzien van de treinreizigers”, vindt HR Rail.

ACV Transcom vroeg gisteren om de aanstelling van een sociaal bemiddelaar om de sociale dialoog bij de Belgische Spoorwegen weer op de rails te zetten. Peter Vanderborght, algemeen sectorverantwoordelijke spoor bij de vakbond, verduidelijkte dat de onderhandelingen helemaal zijn vastgelopen en dat er vooral sprake is van een “probleem omtrent de kwaliteit van de sociale dialoog”.

Tussen 7 en 9 november vond al een 48 urenstaking plaats op het spoor, en ook toen was er al sprake van een tweede staking indien er niet voldoende vooruitgang geboekt zou worden in de onderhandelingen.

De acties kwamen er uit onvrede over de onderhandelingen omtrent interne reorganisaties. Daarbij werden volgens de vakbonden ACOD Spoor, ACV Transcom en ACLVB “elementaire principes van het sociaal overleg niet gerespecteerd”. De bonden nemen onder meer de plannen van de directie om de opstarttijd van de treinbegeleiders in te korten niet. Meer algemeen vragen ze “de stopzetting van de productiviteitsverhoging ten nadele van het spoorwegpersoneel”.

Lees ook

Waarom het NMBS-personeel staakt: ‘Compensatie nemen voor overuren is bijna onmogelijk. Er zijn al meerdere huwelijken op de klippen gelopen’

De afgelopen weken vonden wel nog vijf onderhandelingen plaats, maar die hebben volgens ACV Transcom onvoldoende opgeleverd.

Vanderborght benadrukt dat het de bedoeling is om “een inhoudelijk goed akkoord te bereiken dat we kunnen voorleggen en verdedigen voor onze achterban”.