Secretaris-generaal van de CEE CƩsar Garcƭa MagƔn (links) en kardinaal Juan Jose Omella (midden) tijdens een persmoment van de CEE afgelopen maand
Europa Press 2023

Spaanse katholieke kerk gaat alle slachtoffers van seksueel misbruik compenseren

De Spaanse katholieke kerk gaat alle slachtoffers van seksueel misbruik financieel compenseren, zo kondigde de bisschoppenconferentie in het land (CEE) aan. Met de beslissing komen de bisschoppen terug op een eerder standpunt over vergoedingen. De compensaties zullen grotendeels naar kinderen en jongeren gaan.

Alle slachtoffers worden vergoed, ook als de dader al overleden is of nooit werd veroordeeld. De "morele veroordeling" van het misbruik volstaat. "Dat moet geval per geval worden onderzocht", zegt de secretaris-generaal van de CEE CĆ©sar GarcĆ­a MagĆ”n.Ā 

"Als die morele veroordeling er is, zal er een compensatie worden betaald." Er zou zo snel mogelijk worden gestart met de betalingen.

Garcƭa MagƔn gaf geen details over de mogelijke bedragen. Of er kerkelijke bezittingen zullen worden verkocht om de vergoedingen te bekostigen, is ook onduidelijk. "In principe moet het bedrag overgemaakt worden door de daders die de misdaden hebben begaan", zei hij nog. "Als de dader is overleden, moeten de instellingen betalen."

In Spanje zouden sinds de jaren zeventig meer dan 200.000 minderjarigen het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Dat maakte een onafhankelijke onderzoekscommissie op basis van een peiling bij 8.000 volwassen Spanjaarden eind oktober bekend.

Meest gelezen