Geert Wilders (PVV)
Volledig scherm
PREMIUM
Geert Wilders (PVV) © ANP

ONZE OPINIE. “Nuchtere Nederlanders kennen geen cordon. Misschien moeten we daar iets uit leren?”

Nederlanders zijn nuchter. En dat blijven ze ook bij politieke aardverschuivingen. Niemand die de stem van de kiezers als een “zwarte zondag” wegzet. Geen cordon sanitaire: in Nederland lijkt het evident dat Wilders nu een regering vormt. “Daar kunnen we iets van leren”, vindt hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Een cordon sanitaire lijkt steeds meer het oude antwoord op een extreemrechtse stem”

57 reacties

  • Geert Verschelde

    4 maanden geleden
    Een Federale regering bij ons moet bestaan uit minstens één Waalse partij en één Vlaamse partij. Dit ongeacht hoe groot die partij ook is. Dus een Federale regering bestaande uit allemaal Waalse partijen en één , heel kleine , partij uit de Vlaamse kieskring kan het land regeren. Ook al bestaat die partij uit het kiesgewest Vlaanderen maar uit 7 verkozen kamer leden. Dat is verre van democratisch, maar het kan.
  • Karel Van Beeck

    5 maanden geleden
    We zullen zien of Wilders een ploeg bijeen krijgt!
  • Gino Denil

    5 maanden geleden
    Groen-links wil niet met hem in zee. De VVD ook niet. Omtzigt twijfelt maar de meerderheid van zijn NSC partijleden wil niet. Hier noemen ze zo iets een cordon. Daar kennen ze blijkbaar dat woord niet.
  • Marie Vanakker

    5 maanden geleden
    Het grote probleem in een meer partijen democratie is dat 25% je niet altijd een zitje in het regerende deel garandeert. 75% van de bevolking heeft dus niet op je gestemd. Dus moet het ipv Wilders veel en veel milders worden anders komt het nooit tot een coalitie. Probleem bij PVV is dat Wilders zijn sociaal economisch programma eerder extreem links is en zijn migratie standpunten extreem rechts. VB heeft hetzelfde probleem met NVA die sociaal economisch rechts zitten en VB links. Moeilijk dus.
  • MARLEEN WAUBEN

    5 maanden geleden
    Ik hou wel van de Nederlanders. Recht voor je raap. En idd de democratie heeft gesproken. Kan alleen concluderen dat België geen democratie is. Hopelijk maken veel Belgen de keuze voor Vlaams Belang!