Illustratie van een alarmknop

Hilde en 100 andere slachtoffers hebben alarmknop om politie te verwittigen bij partnergeweld

Ruim 100 slachtoffers van partnergeweld hebben sinds kort een alarmknop, waarmee ze de politie kunnen oproepen wanneer ze zich onveilig voelen. “De maatregel verbetert de levenskwaliteit, maar het onveiligheidsgevoel blijft", getuigt Hilde*.

Hilde beschikt sinds maart over een alarmknop, na meerdere belagingen door haar ex-partner.

Die alarmknop – officieel ‘mobiel stalkingalarm’ (MSA) – stelt haar in staat om de politie te verwittigen wanneer ze zich onveilig voelt, zonder dat ze haar gsm moet gebruiken.

Met één druk op de fysieke knop wordt de politie gealarmeerd én ontvangt ze locatiegegevens, zodat ze meteen kan uitrukken.

Niet elk slachtoffer krijgt een knop

Naast Hilde hebben zo’n 100 andere slachtoffers het alarmapparaatje op zak. In vergelijking met de 22.988 aangiften van fysiek partnergeweld die de politie vorig jaar ontving, lijkt dat een druppel op een hete plaat.

Het kabinet van Justitie legt uit dat het aantal knoppen bewust beperkt wordt gehouden. Zo kan de politie garanderen dat, eens een slachtoffer een noodkreet slaakt, ze die meteen kan beantwoorden. Sinds de uitrol van het systeem werd de politie intussen 40 keer opgeroepen.

“Onveiligheidsgevoel blijft”

Haar levenskwaliteit is erop vooruit gegaan, maar "het onveiligheidsgevoel blijft", benadrukt Hilde. “Eens je op de knop drukt, duurt het nog zo'n 10 minuten, voor de politie arriveert en in die tijd kan er veel gebeuren."

Marianne De Vuyst, hoofdinspecteur en projectverantwoordelijke van het mobiel stalkingalarm bij de politiezone Gent, beaamt de ervaring van Hilde.

"Slachtoffers durven opnieuw een voet buiten de deur te zetten en kunnen de draad van hun leven langzamerhand oppikken." "Maar", voegt De Vuyst toe, "de knop is niet zaligmakend. Zeker slachtoffers van zware feiten zullen steeds een gevoel van waakzaamheid ervaren."

Traceerbare enkelband

Hilde zou zich veiliger voelen als haar belager een traceerbare enkelband zou dragen, die haar waarschuwt wanneer hij zich in haar buurt bevindt. "Zo kan ik zelf preventieve maatregelen ondernemen, en ben ik niet verrast wanneer hij plots voor mijn neus staat".

De Vlaamse regering wil de traceerbare enkelband vanaf maart volgend jaar uitrollen. Die kan dan worden ingezet als de rechter een plaats- of contactverbod oplegt.

Kon alarmknop drama in Denderhoutem vermijden?

Twee weken geleden viel nog een geval van partnergeweld te betreuren. Miren Eynatten werd, samen met haar zoon Michiel, omgebracht door haar echtgenoot. De dag voor haar overlijden deed de vrouw aangifte wegens belaging bij de politie. 

Bij het parket van Oost-Vlaanderen vernemen we dat Eynatten niet in het bezit was van een alarmknop. "Er kon allerminst worden ingeschat dat de man zou overgaan tot dergelijke feiten, aangezien hij geen veroordelingen had voor geweldsdelicten en er nooit eerder klachten werden ingediend vanuit het gezin", klinkt het.

*Hilde is een schuilnaam. 

Heb je een vraag over geweld, misbruik of mishandeling, dan kan je terecht bij de hulplijn 1712.

Meest gelezen