“Hij wil hulp aan Oekraïne stoppen”: Russische staatstelevisie verheugd over overwinning Wilders

De overwinning van Geert Wilders en zijn uiterst rechtse PVV bij de Nederlandse verkiezingen wordt in Rusland op gejuich onthaald. “We moeten begrijpen hoe belangrijk dit is voor Rusland”, klonk het op de staatstelevisie.

poj

Presentatrice Olga Skabeyeva verwees afgelopen donderdag tijdens een panelgesprek naar de belofte van aftredend Nederlands premier Mark Rutte om meer gevechtsvliegtuigen te leveren aan Oekraïne. Ze vervolgde: “Maar nu komt Wilders aan de macht, die tijdens zijn campagne heeft gezegd dat hij de oorlogshulp aan Oekraïne wil stoppen. Hij heeft ook al gezegd dat hij een voorstander is van onmiddellijke onderhandelingen en dat alle Oekraïense vluchtelingen uit Nederland moeten vertrekken”, zei Skabeyeva.

Hoewel Rusland en Oekraïne niet opduiken in het verkiezingsprogramma van de PVV, werd de voorbije dagen op vele plaatsen de vraag gesteld of en hoe de overwinning van Wilders de oorlog tussen de twee landen zou kunnen beïnvloeden. In Oekraïense media klonk bezorgdheid. “Wordt een ultrarechtse tegenstander van hulp aan Oekraïne premier van Nederland?”, kopte Evropejska Pravda. De nieuwssite beschreef hoe de ‘Viktor Orbán van Den Haag’ zich in het verleden al pro-Russisch opstelde en tegen steun aan Oekraïne stemde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer