Provincie Antwerpen

Project "Koninklijke Kempen" van Erfgoeddienst Stuifzand in Geel wint Erfgoedprijs 2023

Het project "Koninklijke Kempen" van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand uit Geel wint de zesde editie van de Provinciale Erfgoedprijs. Daarmee wint het project de hoofdprijs van 10.000 euro. "Het project maakt het publiek warm voor het zogenaamde Koninklijke domein in de Kempen", klinkt het.

De winnaar van de Erfgoedprijs 2023 is bekend: het project "Koninklijke Kempen" van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand uit Geel gaat met de hoofdprijs van 10.000 euro aan de haal. Daarnaast winnen twee laureaten 5.000 euro: het gerestaureerde Fort Van Liezele in Puurs-Sint-Amands en de schildering Gloria op de muur van basisschool De Duizendpoot in Meerhout.

Het project "Koninklijke Kempen" kon de jury het meest bekoren.  Het project werkt rond het zogenaamde Koninklijke domein in de Kempen dat destijds door Koning Leopold I werd gekocht. IOED heeft een totaalproject opgezet rond het domein opgezet: wandelingen, een expo, een boek en een project rond landschapsherstel.

De jury looft de multidisciplinaire aanpak van het project "Koninklijke Kempen". "Getuigen werden geïnterviewd en de inwoners werden betrokken bij het project", vertelt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Erfgoed. "Maar ook de toeristische diensten, de openbare besturen, de erfgoed- en de landschapssector en vele vrijwilligers werden ingezet voor dit alomvattende project mét langetermijnvisie. Met het provinciebestuur willen we deze langetermijnvisie met de Erfgoedprijs een steuntje in de rug geven."

Meest gelezen