© BELGA

De revelatie van de heenronde: Cercle Brugge zet in eigen huis ook slap Eupen opzij en duikt de top vier binnen

Brugge -

Cercle Brugge blijft verbazen. Groen-zwart domineerde met de intussen alom gekende en gevreesde press ook de hele match tegen een traag en offensief te slap Eupen. Somers en co morsten met de kansen, maar Alan Minda verloste zijn ploeg toch kort na de rust. In de toegevoegde tijd maakte Olaigbe er toch nog verdiend 2-0 van. Cercle is dé absolute revelatie en sluit de heenronde af op een voorlopige vierde plaats.

Koen Verdruye

Cercle Brugge-KAS Eupen. Het is geen affiche waar een mens warm van wordt. Zeker niet eind november op een zaterdagnamiddag en als het ook nog eens waterkoud is. Maar goed, de inzet kon wel tellen. Omdat Antwerp op Stayen slechts gelijk speelde en Genk pas later op de avond speelt tegen Standard, kon Cercle mits winst tegen Eupen een goede zaak doen en minstens voor een paar uur even vierde worden. Wie had dat nog durven denken? Cercle moest wel Hannes Van der Bruggen missen. De middenvelder liep twee weken geleden in de derby tegen Club een kuitbeenblessure op en is out tot na de winterstop. Muslic moet op dezelfde positie ook al Abu Francis en Lopes missen en de spoeling was zo nogal dun geworden. Nils De Wilde, vorige zomer overgenomen van RSC Futures, had al een paar keer de plaats van Lopes ingenomen, Muslic haalde nu noodgedwongen de Fransman Lemaréchal van positie tien weg en zette hem wat lager. Het leverde een nieuwe kans op voor de jonge Alan Minda. Eupen miste Lambert en Van Genechten en bleek daar meer last van te hebben.

Zonder zin voor overdrijving en een attente Eupense doelman Slonina had Cercle na een halfuurtje al moeiteloos met 3-0 kunnen leiden. Het begon met kansen voor Gboho en Daland op corner, maar vooral Somers liet de 1-0 liggen op aangeven van Gboho. Voor de match werd topscoter Kévin Denkey gehuldigd omdat hij tegen Club zijn 100ste match voor Cercle had gespeeld. De Togolees had door interlandverplichtingen slechts één keer kunnen trainen, maar had er wel zin in. Hij had pech dat zijn eerste poging nipt naast ging en de andere twee kon Slonina telkens onschadelijk maken. Eupen kwam telkens goed weg en vond net als veel andere ploegen evenmin een antwoord op de groen-zwarte press, die er weer prima uitkwam. Charles-Cook kon één keer voor wat dreiging zorgen maar daar bleef het bij. Dan deed Cercle dat stukken beter, enkel de afwerking was niet optimaal. Ook Minda kon de ban niet breken toen hij gelanceerd werd door Denkey.

De jongeman uit Ecuador wide zich graag bewijzen en was wel wat teveel uit op persoonlijk succes. Maar wie de kansen laat liggen, speelt met vuur en gelukkig voor Cercle is Warleson een prima doelman. De Braziliaan kwam goed tussen toen Nuhu pijlsnel alleen voor zijn neus opdook. Geen 0-1 dus en het zou ook helemaal tegen de gang van het spel geweest zijn. Geen goals dus in de eerste helft, wel drie gele kaarten en alle drie voor Cercle. De Eupense fouten bedekte Michiel Allaerts telkens met de mantel der liefde.

© BELGA

Minda haalt zijn gram

Na de rust ging het vlotter en was het niet lang wachten op de eerste goal. Er was amper afgetrapt of Cercle stond op voorsprong. De vrijschop van Siquet werd nog afgeblokt, maar Alan Minda deed het nu wel goed en haalde zijn gram. Met een knappe volley kon hij nu wel de ban breken. Eupen bleek niet aangeslagen en net als in de eerste helft verscheen Nuhu opnieuw voor Warleson, maar de poging ging naast. Thibo Somers kende al betere dagen, want ook in de tweede helft hielp hij een grote kans op een afvallende bal wat knullig om zeep.

Met 1-0 kon het nog alle kanten uit, maar Eupen speelde te traag en te lamlendig om echt te kunnen dreigen en Cercle te doen wankelen. Cercle blijft tot nader order de ploeg van ’t stad in Brugge en kan fier en met grote voldoening terugblikken op een heel sterke heenronde waarin het acht keer won, zes keer verloor en slechts één keer gelijk speelde. De bij Eupen nog ingevallen Finbogason had die achtste zege misschien nog kunnen omzetten in een tweede draw, maar hij mikte naar de korte hoek en Warleson was daar ook.

Het werd uiteindelijk toch nog 2-0. Op een corner in de toegevoegde tijd trok doelman Slonina mee naar voor en Olaigbe scoorde na een spurtduel met de doelman nog in het lege doel.

© BELGA

Cercle Brugge: Warleson; Siquet, Utkus, Daland, Nazinho (80’ Semedo), De Wilde (93’ Miangue), Lemaréchal, Somers, Gboho (80’ Popovic), Minda (71’ Olaigbe); Denkey

KAS Eupen: Slonina; Paeshuyse, Palsson, Kral; Magnée, Keita (69’ Baiye), Möhwald (92’ Christie-Davies), Davidson (82’ Youndje), Pantovic (82’ Deom), Charles-Cook (69’ Finnbogason), Nuhu

Doelpunten: 47’ Minda (geen assist) 1-0, 94’ Olaigbe (geen assist) 2-0

Gele kaarten:16’ Utkus (fout), 30’ Lemaréchal (fout), 41’ Nazinho (fout), 49’ De Wilde (fout), 57’ Davidson (fout), 61’ Kral (fout)

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Michiel Allaerts

Toeschouwers: 4065

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer