© EPA-EFE

Drilboor begeeft het dus moeten reddingswerkers met handen graven om 41 arbeiders uit tunnel te krijgen

Het reddingswerk om 41 arbeiders te redden die vastzitten in een tunnel in de Indiase deelstaat Uttarakhand heeft minstens vier tot vijf dagen vertraging opgelopen omdat de boormachine in de tunnel kapot is gegaan. Reddingswerkers zullen handmatig beginnen graven zodra het defecte onderdeel is verwijderd.

lto

De arbeiders zitten al twee weken vast in de tunnel nadat een deel ervan was ingestort als gevolg van een aardverschuiving. Aanvankelijk werd gewerkt met een boor, maar die botst constant op stukken metaal die zich onder het puin bevinden. De boor begaf het, waardoor de reddingswerkers nu met hun handen moeten graven, tot er een nieuwe machine geleverd word.

“De machine is kapot. Het is onherstelbaar”, zei Arnold Dix, een tunnelexpert die helpt bij de reddingswerkzaamheden. Toch vertrouwt hij erop dat de 41 arbeiders naar huis zullen terugkeren, omdat er “veel manieren zijn om hen te bereiken”.

Een deel van de 4,5 km lange Silkyara-tunnel in de Indiase Himalaya stortte op 12 november in. Kort daarna werd contact gelegd met de gevangen mannen en sindsdien krijgen ze zuurstof, voedsel en water. Reddingswerkers waren nog maar 9 meter verwijderd van een doorbraak naar de arbeiders voordat de boor brak.

Pushkar Singh Dhami, minister-president van de deelstaat Uttarakhand, vertelde verslaggevers zaterdag dat de beschadigde boormachine zondagochtend zou worden weggehaald, zodat reddingswerkers handmatig verder konden graven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer