Kans op sneeuw in Vlaanderen neemt volgende week toe

In de Hoge Ardennen valt dit weekend al te genieten van de eerste sneeuw. In Vlaanderen blijft het voorlopig bij regen, maar daar kan in de loop van volgende week verandering in komen.

neac
Bron: BELGA

Het natte weer heeft dit weekend plaatsgemaakt voor winters weer, althans in de hoge Ardennen. Daar ligt zondag nog een fijn laagje sneeuw.

Ook in Vlaanderen neemt de kans op sneeuw toe. “De weerkaarten blijven er voor de komende week licht winters uitzien”, zegt ook HBVL-weerman Ruben Weytjens. “De temperatuur komt overdag meestal tussen +2 en +5°C uit. Gemiddeld twee graden minder had vermoedelijk ook in Limburg een zeer winterse, witte periode opgeleverd. Ik maak me sterk dat dit 30 jaar geleden het geval zou zijn geweest. Maar inmiddels beleven we wereldwijd het warmste najaar ooit en dat heeft uiteraard z’n invloed op de temperaturen van de aangevoerde luchtmassa’s én -niet onbelangrijk- het zeewater.”

Maar een witte verrassing is niet uitgesloten, weet Weytjens. “Het loont zeker de moeite om de weerberichten de volgende dagen goed op te volgen.”

© BELGA

Het weerbericht voor de komende dagen

Zondag vallen er eerst nog enkele buien maar geleidelijk aan wordt het droger vanaf het westen. De maxima schommelen tussen 1 en 9 graden. De wind waait matig. Zondagavond en -nacht wordt het dan zwaarbewolkt tot betrokken met in de loop van de nacht geleidelijk neerslag vanaf het westen. In Laag- en Midden- België is dat in de vorm van regen, in de Ardennen smeltende sneeuw of sneeuw boven 300-400 m. De minima liggen tussen -1 en +5 graden. De wind is matig tot vrij krachtig met rukwinden tot 50 of 55 km/u.

Maandag trekt een actieve storing door ons land van west naar oost. In de Hoge Ardennen kan er eerst een sneeuwdek van 5-10 cm gevormd worden. De maxima liggen tussen 0 graden in de Ardennen en 9 graden aan zee. De wind waait matig tot krachtig.

© BELGA

Dinsdag wordt het wisselend bewolkt met buien over het westen van het land die vanaf de Noordzee binnendrijven. De maxima schommelen rond -1 graad in de Hoge Ardennen, rond +4 of +5 graden in het centrum en +6 of +7 graden aan zee.

Winterse neerslagzone

Woensdagochtend vriest het op de meeste plaatsen en zijn eerst brede opklaringen, maar in de Ardennen ook aanvriezende mist. De maxima schommelen tussen -1 graad in de Hoge Venen en +6 graden aan de kust. De wind waait meestal matig. 

Donderdag trekt er wellicht een winterse neerslagzone vanuit Frankrijk het land in. De maxima liggen tussen 0 en 5 graden. Vrijdag en zaterdag blijft het wisselvallig met vaak veel bewolking en soms neerslag. In de Ardennen is die neerslag steeds winters maar ook in Vlaanderen is er kans op winterse neerslag. De maxima liggen tussen -2 en +5 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer