"The drop in the emmer who is totally full": Theo Francken kritisch voor Alexander De Croo op tv in Israël, fake news volgens premier

Kamerlid Theo Francken (N-VA) heeft op de Israëlische televisie stevige kritiek geuit op de Belgische regering. "Onze premier beschuldigt Israël van oorlogsmisdaden, maar onderneemt in eigen land geen actie om antisemitisme aan te pakken", luidt het. "Factueel onjuist", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). "We treden wél op tegen antisemitisme."

Theo Francken, Kamerlid voor oppositiepartij N-VA, heeft op de Israëlische televisie stevige kritiek geuit op de Belgische regering. "Onze premier beschuldigt u in uw land van oorlogsmisdaden, maar onderneemt in eigen land geen actie om antisemitisme aan te pakken", aldus Francken op de Israëlische zender i24News. Volgens hem is dat "the drop in the emmer who is totally full" (sic).

BEKIJK - "The drop in the emmer who is totally full", zegt Theo Francken op de Israëlische tv:

Videospeler inladen...

Wat Francken zegt, is "factueel onjuist", reageert premier De Croo in "De zevende dag". "Wij treden wel op tegen antisemitisme, zelfs online. We sporen mensen op, gaan naar hun deur en treden op."

De uitspraken van Francken zijn vooral schadelijk voor hemzelf, oordeelt De Croo. Volgens hem is dit het moment om als mens te reageren op de wreedheden in Israël en Gaza, niet als politicus. Theo Francken is vooral bezig met "stemmen te winnen", besluit de premier.

BEKIJK - Premier De Croo: "Zijn we op dit moment bezig met stemmen te winnen?"

Videospeler inladen...

Om te begrijpen waar de opvallende interventie van Francken op de Israëlische televisie vandaan komt, moeten we enkele dagen terugspoelen. Woensdag was De Croo in Israël, onder meer voor een ontmoeting met zijn ambtgenoot Benjamin Netanyahu.

De dag erna trok hij naar Rafah aan de grens tussen Egypte en Gaza waar hij samen met de Spaanse premier Pedro Sanchez een toespraak hield.

Die toespraak viel niet in goede aarde in Israël. Volgens premier Netanyahu slaagde De Croo er niet in om de verantwoordelijkheid van de oorlog tussen Israël en Hamas bij de terroristische groepering te leggen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen voegt eraan toe dat de "valse verklaringen" van de Belgische en Spaanse regeringsleiders getuigen van "steun voor terrorisme".

"Niet goed geluisterd"

"Ze hebben niet goed geluisterd", zei De Croo zelf over de Israëlische kritiek. Later deelde hij via sociale media de volledige toespraak die hij gaf in Rafah, om duidelijkheid te scheppen over wat hij precies had gezegd.

Uit die tekst blijkt dat De Croo Hamas wel degelijk met de vinger wees in zijn toespraak. Hij zei onder meer dat de extremistische groepering de oorlog heeft gestart met de aanval op 7 oktober en bestempelde haar acties als "barbaarse terreurdaden". Hij benadrukte ook dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. 

Ik blijf bij mijn standpunt: geen burgerslachtoffers meer

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Daarnaast wees De Croo Israël op zijn verantwoordelijkheid. Hij maande de regering-Netanyahu aan tot voorzichtigheid en riep het land op geen burgerslachtoffers meer te maken: "Israël moet zich tijdens de militaire operaties om terroristische aanvallen te stoppen aan de internationale humanitaire wetten houden."

"Het doden van burgerslachtoffers moet stoppen", luidde het nog. Een standpunt waar hij naar eigen zeggen ook blijft achter staan en herhaalt op X, het vroegere Twitter.

"Waarom de emmer vol is"

Het is wellicht die kritiek die Israël in het verkeerde keelgat schoot. Francken licht intussen via X toe waarom de emmer volgens hem vol is. "De Croo en Sanchez maken geen enkel verschil tussen Israël, een volwassen democratie, Hamas, een terroristische organisatie en de autocratie van de Palestijnse Autoriteit. Het is alsof ze even schuldig zijn",

Meest gelezen