stadion
Planet Group Arena
toeschouwers
18007

Strijd met open vizier, een prachtgoal, maar geen winnaar: Gent en Union houden elkaar in evenwicht

zo 26 november 2023 15:27
  1. 4' - Geel - Mohamed Amoura
  2. 43' - Geel - Malick Fofana
  3. 43' - Geel - Sven Kums
  4. 45+3' - Doelpunt strafschop - Julien De Sart (1 - 0)
  1. 55' - Doelpunt - Cameron Puertas (1 - 1)
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45+3'
Julien De Sart
45+3'
1 - 0
55'
Cameron Puertas
1 - 1
55'

Er is een einde gekomen aan de reeks van 8 zeges van Union. Tegen nummer 3 AA Gent verwende de herfstkampioen vooral de neutrale toeschouwers, die een pak kansen zagen in een match die tegen een hoog tempo over en weer golfde.

KAA Gent - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Tien minuten na de rust komt Union langszij dankzij een klasseflits van Cameron Puertas. De middenvelder verrast iedereen met een heerlijke uithaal in de korte hoek.

• Man van de match: In de eerste helft schitterde zijn ster niet zo fel, maar na de rust was Puertas dé dirigent bij Union. Hij zorgde voor de gelijkmaker en kwam na een knappe individuele actie zelfs dicht bij de 1-2.

• Opvallend: Sinds Union in 2021 naar de hoogste klasse promoveerde, verloor het nog niet van KAA Gent. De balans: 3 zeges (waaronder een 4-0 in de beker) en 4 gelijke spelen.

Gent slaat toe op einde van intense eerste helft

Geen studieronde, meteen vol gas. KAA Gent en Union zorgden vanaf het eerste fluitsignaal voor een topper op het scherp van de snee. Een karrenvracht aan doelkansen leverde dat niet op, wel veel intensiteit gekruid met felle duels. Zo liep Amoura Mohamed al na amper vijf minuten tegen geel aan.

KAA Gent straalde wel de meeste dadendrang uit. Tissoudali toverde en zette Burgess met een heerlijke actie in de wind, maar Moris kon zijn afgeweken voorzet naar Cuypers nog net onderscheppen. Toen Machida de bal even later zomaar inleverde bij Tissoudali, besloot de Marokkaan dan weer te overhaast.

Halfweg de eerste helft kreeg Amoura een reuzenkans om Union op voorsprong te koppen, maar zijn torinstinct liet hem even in de steek. Nadien kwamen er geen grote kansen meer voor Union, dat achterin ongebruikelijk veel fouten maakte. Gent vergat ze af te straffen.

Bijna kon de doorgebroken Tissoudali de ban breken voor de thuisploeg, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Met de rust in zicht was het toch raak voor Gent. Machida gleed in de zestien ongelukkig onderuit en sleurde Samoise mee in zijn val. Penalty dus en Julien De Sart zette die feilloos om.

Puertas brengt Union met klasseflits langszij

Union tapte uit een ander vaatje in de tweede helft. Dezelfde intensiteit, maar dit keer met meer doelgerichtheid. Roef liet zich niet verrassen op een hakje van Ayensa, maar was wel met verstomming geslagen toen Cameron Puertas uit het niks uitpakte met een verrassend schot in de korte hoek: 1-1.

Gent reageerde met een schot van Cuypers, maar Mac Allister stond in de weg. Iets voorbij het uur ontbond Puertas nog eens zijn duivels: door de benen bij Kandouss en een stiftertje net over doel. Rodriguez van dichtbij en Rasmussen van ver botsten dan weer op reddingen van Roef.

Een kwartier voor het einde leek het dubbeltje toch de kant van Gent op te vallen toen de bal weer op de stip ging voor een vermeende overtreding op Tissoudali. Na tussenkomst van de VAR kwam scheidsrechter D'Hondt terecht terug op zijn beslissing.

In een spannende slotfase drong Gent nog het meeste aan. Zowel Fofana als Kums probeerde het met een afstandsschot, maar telkens gaf Moris geen krimp. 1-1 dus, voor Union komt er zo een einde aan de zegereeks van 8 wedstrijden.

Puertas: "De trainer heeft ons wakker geschud tijdens de rust"

• Cameron Puertas (Union): "Het was een moeilijke eerste helft voor ons, maar daarna zijn we beter in de wedstrijd gekomen. De coach heeft ons tijdens de rust wakker geschud, hij heeft geroepen. Dat was ook nodig, want we waren te slap aan de wedstrijd begonnen. Ik denk dat het een verdiend punt is voor beide ploegen. Wij doen er altijd alles aan om niet te verliezen, dat is onze kracht. Dit is nu de negende match die we niet verliezen. We moeten op deze manier voortdoen."

• Alessio Castro-Montes (Union): "De eerste helft was onze moeilijkste helft van het seizoen. Zelfs in Linz hadden we het niet zo moeilijk. Gent zette heel goed druk en wij kwamen er niet uit. Gelukkig was de tweede helft wel beter. De trainer was zeker niet tevreden tijdens de rust, terecht ook. In de tweede helft hebben we iets meer de lange bal gespeeld om sneller onder de druk uit te komen. Gent had ook heel veel gegeven in de eerste helft. Na die gelijkmaker geloofden we zelfs in meer, maar al bij al is dit een goed punt voor ons. De kloof met Gent blijft zeven punten, dat is heel belangrijk."

• Hein Vanhaezebrouck (trainer KAA Gent): "Het is altijd heel moeilijk om een analyse van dit soort wedstrijden te maken. Ik doe er niet aan mee. In de eerste helft hebben we quasi niets weggegeven. En wij hebben heel veel situaties laten liggen. We spelen balrecuperaties niet goed uit. Efficiëntie ontbrak. Jammer genoeg, anders stonden we met twee of meer doelpunten voor aan de rust. Ik zag Union dan niet drie of vier goals meer maken. Als je ziet hoe zij hun doelpunt binnenknallen, wagen wij onze kans te weinig. Iedereen werkt heel hard, maar als je het niet afmaakt, dan voel je dat het moeilijker wordt en groeit het geloof bij de tegenstander. Dan is het overleven. Wij kunnen ook niet de vervangingen doen die zij kunnen inbrengen. 1-0 bleek dan niet genoeg om op te kunnen teren. De niet-gefloten penalty was heel correct. Een terechte tussenkomst van de VAR. Er waren heel wat jongens die het moeilijk hadden op het einde. Al bij al moet je dan tevreden zijn met het gelijkspel."

• Alexander Blessin (trainer Union): "Ik was echt niet tevreden over de eerste helft. Ons wedstrijdplan werkte niet en het was duidelijk wat we dan moesten doen. Maar we verloren ons vertrouwen en speelden te veel korte ballen. Gent speelde dan weer met maximale intensiteit en agressiviteit en zette ons onder druk. Wij leden te vaak balverlies en gaven Gent zo vertrouwen. Over de tweede helft ben ik wel tevreden, toen speelden we zoals we wilden. Uiteindelijk is het ook een verdiend punt, ook al zat er meer in. We moeten hier lessen uit trekken."

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+6'

Einde

Een billijke puntendeling, dat is het verdict voor KAA Gent en Union na een boeiende topper. De Sart bracht de thuisploeg kort voor de rust op voorsprong vanaf de penaltystip, een verrassende uithaal van Puertas bracht Union vroeg in de tweede helft weer langszij.

90+3'

Kums stuit op Moris

Kums laat de thuissupporters nog even happen naar adem met een prima afstandsschot. Maar ook de redding van Moris is op niveau, de doelman werkt de bal in hoekschop. Die levert niks op.

90+2'

Er hangt nog een doelpunt in de lucht, aan deze of gene kant.

Peter Vandenbempt op Radio 1
90+2'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90+1'

Puertas ontbindt nog eens zijn duivels. Hij zet Kandouss weer in de wind en brengt de bal voor doel, maar daar wint Roef de strijd.

90'

De tijd begint stilaan te dringen. Krijgen we nog een winnaar in de KAA Gent Arena? Bij Anderlecht zullen ze ongetwijfeld kunnen leven met deze uitslag.

88'

Geel voor Lapoussin

Lapoussin wil een overtreding, maar krijgt die niet. Het ontlokt hem fel protest en dat komt hem dan weer op geel te staan.

87'

Castro-Montes krijgt van Nurio een stevige tik tegen zijn achterhoofd. Scheidsrechter D'Hondt roept meteen de medische staf op het veld, maar het lijkt wel mee te vallen.