© BELGA

Rouches rechten rug met dank aan Kawabe en drie spelers uit de eigen academie: “Waarden van Standard getoond”

Een spectaculaire lichtshow én een deugddoende driepunter om het 125-jarige bestaan van de club te vieren. Standard spoelde de 6-0-bolwassing op Antwerp door met een verdiende overwinning tegen een matig Genk (1-0). Met dank aan een rake knal van Hayao Kawabe (28) en drie van zijn Académiciens. “Deze overwinning is mede de verdienste van onze jeugdopleiding”, sprak een tevreden Carl Hoefkens.

Thomas Standaert

Raar maar waar. Zonder Zinho Vanheusden (geschorst) en Merveille Bokadi (geblesseerd) speelde Standard op verdedigend vlak zijn beste wedstrijd van het seizoen. Buiten een afgekeurd doelpunt van Zeqiri voor rust en twee late kansen voor Hrosovsky en Arokodare gaf de Luikse gelegenheidsdefensie niets weg. Een pluim op de hoed van Papi Laifis (30) en zijn twee jonge kornuiten uit de Luikse Académie: Nathan Ngoy (20) en Lucas Noubi (18). Die laatste stond pas voor de eerste keer in de basis onder Hoefkens, maar dat viel er niet aan te merken. “Nathan en ik kennen elkaar goed vanuit de jeugdopleiding”, sprak de Belgische jeugdinternational. “We hebben verdedigd met ons hart en dat heeft geloond. Het was een eer om op Sclessin te mogen spelen op de 125ste verjaardag van de club. C’était vraiment cool.

Sterke Ngoy, onvermoeibare Canak

“Ik ben fier op Lucas”, klonk het bij zijn maatje Ngoy. “Het is niet simpel om er meteen te staan in een belangrijke wedstrijd als deze. Hij heeft bewezen dat hij een krak is. Een speler die een mooie toekomst tegemoet gaat.” Datzelfde kan ook gezegd worden over Ngoy, die niet alleen ijzersterk stond te verdedigen maar ook aan de basis lag van het winnende doelpunt met een prima interceptie op een pass van Heynen. “Na de nederlaag op Antwerp hadden we iets goed te maken bij ons publiek. We hadden deze overwinning nodig om uit de negatieve spiraal te geraken. Als ploeg hebben we een heel solide prestatie afgeleverd. Hierop kunnen we verder bouwen”, aldus de kersverse belofte-international, die in het slot tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aanliep en komend weekend dus geschorst is tegen Club Brugge.

Ook de derde grote uitblinker van de avond was er eentje uit de Luikse kweekvijver: de 18-jarige Cihan Canak. De jonge Turkse Belg kreeg op links de voorkeur op Djenepo ­– die ook in steun van diepe spits Kanga niet kon overtuigen – en bekroonde zijn sterke wedstrijd met de assist die Standard de drie punten opleverde. “De coach had me gevraagd om zo efficiënt mogelijk te zijn”, zei Canak. “Naast mijn defensieve werk probeer ik elke wedstrijd minstens vijf voorzetten te versturen. Dat is me vandaag goed gelukt. Als team moeten we vertrouwen putten uit deze prestatie. We hebben getoond dat we tegen elke ploeg kunnen winnen.”

Hoefkens: “Verdienste van de Académie”

Ook voor Carl Hoefkens was de zege welgekomen. De Luikse T1 kreeg flink wat kritiek na de zeperd op Antwerp, maar zag hoe zijn nieuwe tactisch plan (een 3-4-2-1) voor meer defensieve stabiliteit zorgde. “Op deze feestavond hebben we de echte waarden van Standard getoond. Daar ben ik fier op. Zeker omdat we het met zo’n jonge ploeg hebben gedaan. Deze overwinning is dus ook de verdienste van het goeie werk dat er geleverd wordt aan de Académie”, wuifde de coach met lof naar de jeugdwerking.

Opvallend: Standard won dit seizoen in eigen huis alleen nog maar tegen de topclubs. De enige drie thuiszeges in de competitie kwamen er tegen Club Brugge (2-1), Anderlecht (3-2) en nu dus ook RC Genk (1-0). Om mee te strijden voor de top zes wordt het voor de Rouches vooral zaak om een tandje bij te steken tegen de mindere goden. “We hebben nog te veel pieken en dalen. We moeten stabieler worden”, beseft Hoefkens zelf ook. “Het is zaak om de voetjes op de grond te houden. Mijn hoofd zit nu al bij de wedstrijd van volgende week op Club Brugge.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer