© Getty Images

Lucinda Brand pakt eerste seizoenszege in Dublin: “Het werd een krachtmeting met Ceylin. En die krachten heb ik”

Lucinda Brand is helemaal terug. De 34-jarige Nederlandse miste de start van het seizoen als gevolg van een valpartij op de weg, begin september. Sinds haar terugkeer op 12 november in Dendermonde stond de ex-wereldkampioene telkens op het podium, in Dublin bekroonde ze haar goede vorm met een eerste zege. Haar laatst zege dateert van 1 oktober van vorig jaar toen Brand de Berencross in Meulebeke winnend afsloot.

gvdl

Bij afwezigheid van Van Empen en Pieterse leek alles te wijzen op een tweestrijd tussen twee andere Nederlandse vrouwen: Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand. En dat werd het ook. Brand en Alvarado schoten op het loodzware parcours het best uit de startblokken.

Er leek zich een tweestrijd te ontwikkelen maar de kopvrouw van Baloise Trek Lions, zaterdag al tweede in Kortrijk, reed duidelijk met overschot rond. Alvarado, zaterdag niet aan het werk, ging in de vierde van zes ronden bovendien nog eens in de fout en moest definitief Brand laten rijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De ervaren Brand maakte geen fout en reed vrij probleemloos naar haar eerste zege van het seizoen. Alvarado consolideerde haar tweede plaats en loopt in de tussenstand van de wereldbeker op Fem van Empel die zaterdag wel won in Kortrijk maar niet naar Dublin was afgezakt.

De 19-jarige Zoë Backstedt finishte knap derde in Dublin en rukt in de tussenstand om de wereldbeker op naar de tweede plaats.

Tevreden Brand

Uiteraard was Lucinda Brand opgetogen met haar eerste overwinning in meer dan een jaar. “Dat stoempen gaat me precies wel goed af”, verwees de naar Lille verhuisde Nederlandse naar de loodzware omstandigheden. “Het was een kwestie van ritme vinden. In de eerste ronden was het vooral positie vinden maar ik kreeg meteen een klein gaatje en besloot de druk erop te houden.”

Ceylin Alvarado bood lang weerstand. “Maar op een gegeven moment brak ze toch”, zag Brand. “Daarna werd het een krachtmeting. En die krachten heb ik. Het moeilijkste was om af en toe een moment van herstel te vinden om er daarna weer vol voor te gaan.”

De zege kwam als een verrassing, gaf Brand toe. “Je hoopt het wel maar ik had niet verwacht dat ik zo snel opnieuw aan de top zou staan”, klonk het. “Ik hoopt de finale te rijden en tot het einde te ‘battelen’ voor de zege. Maar dat ik win, is een aangename verrassing.”

“Ik had niet verwacht dat ik zo snel opnieuw aan de top zou staan”, aldus Brand.© Getty Images

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer