© EPA

Dopingbom voor Giro-start: Twee Italiaanse renners uitgesloten na positieve plas

Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni zijn aan de vooravond van de start van de honderdste Ronde van Italië betrapt op doping. Dat heeft de UCI officieel bevestigd. De twee Italiaanse ploegmakkers zijn positief bevonden tijdens een controle buiten competitie op 25 en 26 april. Zij worden voorlopig geschorst. Hun team, het Italiaanse Bardiani-CSF, dreigt nog voor de start uit de Giro te worden gezet.

Maarten Delvaux en Hugo Coorevits

Donderdagavond was het enthousiasme bij de wielergekke Italiaanse fans bij de ploegvoorstelling op Sardinië opperbest. De zon scheen royaal, de renners kregen een warm applaus, het parcours en het deelnemersveld voor de honderdste Ronde van Italië deed likkebaarden.

Helaas, amper twee uurtjes na de meer dan geslaagde ploegvoorstelling barstte de dopingbom: Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni, twee renners van het Italiaanse Bardiani-CSF, hebben positief getest bij een controle buiten competitie. “In de stalen van Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni werden sporen van GHRP’s (GH-relaesing Peptides) gevonden. De renners hebben het recht om een B-staal van de analyse te vragen. In overeenstemming met de antidopingregels zijn de twee renners voorlopig geschorst. Voor Bardiani-CSF betekent dit dat er twee dopingovertredingen zijn binnen de twaalf maanden. Volgens de reglementen zou de ploeg nu 15 tot 45 dagen geschorst moeten worden. De UCI zal daarom de zaak aankaarten bij de Disciplinaire Commissie die een beslissing zal nemen over wat er nu met het team in de Giro zal moeten gebeuren.”

© Photo News

Bardiani: “We zijn geschokt”

Bardiani-CSF riskeert met andere woorden om nog voor de start uit de Giro te worden gezet. Het team met enkel Italianen had een ticket voor de jubileumeditie gekregen omdat het vorig jaar het regelmatigheidscriterium van de Coppa Italia had gewonnen. Bardiani liet in een statement al weten dat het de twee renners onmiddellijk verwijderd heeft uit zijn Giro-selectie en tot nader order op non-actief heeft gezet. “Als ook het B-staal positief blijkt te zijn, zullen ze op staande voet ontslagen worden en ondernemen we allicht nog verdere stappen om het imago van de ploeg en de sponsors te beschermen.” “We zijn absoluut geschokt door het nieuws”, aldus ploegmanagers Bruno en Roberto Reverberi. “We wachten op de resultaten van de geplande contratesten en herhalen in de sterkst mogelijke bewoordingen onze intentie om de waarden te beschermen die ons sportief project de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. “

Bergkoning van 2013

Stefano Pirazzi was de kopman van Bardiani-CSF. De ondertussen 30 jarige Italiaanse klimmer won in 2013 nog het bergklassement van de Giro en pakte in 2014 nog een mooie etappezege. Nicola Ruffoni is een 26-jarige sprinter. Hij won onlangs nog twee etappes in de Ronde van Kroatië.

GH-Releasing Peptides

Het product waarop Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni zijn betrapt heet officieel “GH-Releasing Peptides”. Het is een middel dat in het Nederlands moeilijk te vertalen is, maar het komt erop neer dat het de aanmaak van groeihormoon stimuleert. Dat zorgt voor een verbeterd herstel na de inspanning en een magere spiermassa. De Colombiaanse Maria Luisa Calle testte al eens positief op het goedje tijdens de Pan American Games in 2015 en werd toen vier jaar geschorst.

LEES MEER. Dopingjager Hans Cooman: “In Vlaanderen nog nooit iemand betrapt op product dat Italianen nekte”

© AFP

...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen