Het zeeschilpadje heeft een rugschild van 14 centimeter lang.© Walter Rogiers

Primeur voor ons land: levende dikkopschildpad aangespoeld op strand van Bredene

Een levende dikkopschildpad is zaterdag aan land gekomen op het strand van Bredene. De soort is nooit met zekerheid vastgesteld in België.

De dikkopschildpad, ook gekend als onechte karetschildpad, heeft een rugschild van slechts 14 centimeter en is volgens experts van het Instituut voor Natuurwetenschappen een heel jong dier. Het waren wandelaars die het diertje zaterdag aantroffen op het strand van Bredene. De brandweer van Oostende kwam ter plaatse en meldde de vondst aan het Instituut. Dat transporteerde het dier naar Sea Life Blankenberge. Daar werd het onderzocht door een dierenarts, dat enkele zeepokken verwijderde en een antibioticakuur startte. Het beestje weegt 770 gram. Op 26 november volgt bijkomend onderzoek waarbij het dier met x-ray inwendig wordt gescreend.

Dikkopschildpadden zijn één van de meest wijdverspreide zeeschildpadden, maar in de Noordzee komen ze normaal niet voor. In Nederland zijn wel een aantal strandingen bekend. Voor België is het de eerste keer, los van enkele oude gevallen die eerder twijfelachtig zijn. De dieren kunnen tot één meter groot worden en meer dan 30 jaar oud.

Op 24 en 25 november woedde een noordwesterstorm die een heleboel materiaal deed aanspoelen op onze stranden vanuit de Atlantische Oceaan. Waarschijnlijk is ook dit beestje afgedreven door een westelijke stroming. (jvde)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER