Eric Goens.© vrt

Eric Goens maakt klimaatdocumentaire in Antarctica: “Morgan Freeman was te duur”

Eric Goens verlaat Het Huis en staat vertrekkensklaar naar Antarctica waar vier weken zal gefilmd worden voor een internationale documentaire, een soort ‘klimaat voor dummies’-film. 

De première is voor december 2024. Goens omschrijft het als “een project dat je maar één keer in je leven tegenkomt”. Het is de droom om de documentaire in honderd landen uit te brengen. “Ik was er vijf jaar geleden al, het is heerlijk om er te zijn”, zei Goens op Radio2. “Geen wifi, geen computer, niks. Wij Belgen hebben er een eigen onderzoekscentrum (de Prinses Elisabethbasis, nvdr.). We zijn eigenlijk de ontdekkers van Antarctica, 125 jaar geleden (met de poolexpeditie van Adrien de Gerlache, nvdr.).”

Goens wil met zijn docu nuance brengen in het debat over ons klimaat. “De discussie is vaak zwart-wit met believers en non-believers. De middenmassa weet het gewoon niet, terwijl Antarctica echt de machinekamer van het klimaat is. Het is de ambitie om een aantal antwoorden te geven op vragen die mensen zich stellen en waarop ze nooit een antwoord kregen. Daarnaast moet het ook een heroïsche film worden van misschien de mooiste plek op aarde.”

Voor de commentaar trok Goens aan de mouw van acteur Morgan Freeman. Maar die vraagt 3,5 miljoen euro, en dat was iets te veel.

(tove)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer