© Isosport

Union-middenvelder Cameron Puertas heeft beste statistieken van Europa: “Hij is de perfecte box-to-box-speler”

“Hij verdient een selectie voor de nationale ploeg. Als de Zwitserse bondscoach met ons wil praten, zal ik hem dat zeggen”, dixit Union-trainer Alexander Blessin. Assistkoning Cameron Puertas (25) scoort nu ook en dat maakt indruk. Zwitsers bondscoach Murat Yakin weet wie hij moet bellen als hij de man met de beste statistieken van Europa naar zijn nationale ploeg wil halen.

Valerie Van Avermaet

“Ik ben een grote fan van Puertas. Hij is de perfecte box-to-box-speler”, stak Union-trainer Alexander Blessin zijn bewondering niet onder stoelen of banken na de 1-1 tegen AA Gent. Al sinds speeldag 1 van de Jupiler Pro League is Cameron Puertas (25) de uitblinker bij Union. Nochtans dacht Puertas deze zomer aan vertrekken. Toen hij van nieuwe trainer Blessin vertrouwen kreeg in de voorbereiding, besefte hij evenwel dat hij dit seizoen zijn kans zou krijgen bij Union. Sindsdien neemt de Zwitserse Spanjaard Union op sleeptouw en zit hij dit seizoen al aan 1.098 speelminuten. Dat zijn er nu al 300 meer dan in heel vorig seizoen.

“Het is een echte balveroveraar. Dat doet hij telkens zeer slim. Hij toont altijd bijzonder veel intensiteit”, zei Blessin nog. Onvermoeibaar ook als het kilometers malen gaat. “Niet alleen aan gewone intensiteit, maar ook het aantal high intensity runs van Puertas ligt fenomenaal hoog.” Zijn passes zijn bovendien geweldig. Keer op keer strooit Puertas met assists. Hij zit zo al aan veertien beslissende laatste passes, waarvan elf in de Jupiler Pro League (met uitgelokte strafschoppen bij). In Europa doet niemand beter. “En hij komt ook vaak in scoringspositie”, vulde Blessin aan. Alleen bleek scoren dit seizoen vaak nog een werkpunt voor Puertas. Zijn schoten waren de voorbije weken vaak te vrijblijvend of te wild. Tot hij tegen AA Gent de bal geweldig in korte hoek binnen jaste en hij zo eigenhandig een punt voor Union redde. Bij Union koesteren ze de middenvelder logischerwijs. “Hij is zo goed en zo belangrijk voor het team”, bleef Blessin vol lof en dat is voor alle duidelijk niet voor het eerst dit seizoen.

LEES OOK.Hét geheim van de koploper blootgelegd: Cameron Puertas is de volgende die de leidersrol bij Union op zich neemt

Bij de Zwitserse nationale ploeg doen zijn prestaties voorlopig evenwel nog geen belletje rinkelen. “Als ik zo blijf werken, komt het er hopelijk ooit eens van. Maar voorlopig heeft de bondscoach nog niet gebeld. Ik zit ook nog met een probleempje met mijn papieren, misschien speelt dat mee”, lachte Puertas.

© BELGA

Dat probleempje zit zo. Puertas werd ooit eens opgeroepen voor de beloften van Zwitserland, maar die selectie ging niet door door een ingetrokken aanvraag voor een Zwitsers paspoort. Puertas behaalde enkele jaren geleden zijn rijbewijs in zijn geboorteland Zwitserland, maar kroop per ongeluk een dag te vroeg achter het stuur. Net dan wordt hij tegengehouden door de politie. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken, net als zijn aanvraag voor een Zwitsers paspoort. Sindsdien houdt hij het bij de Spaanse nationaliteit, het land van zijn vader. In de entourage van Puertas valt evenwel te horen dat het probleem rond zijn Zwitsers paspoort rap opgelost kan worden als het nodig zou zijn en dat Puertas wel degelijk snel een Zwitsers paspoort zou kunnen bemachtigen als de bondscoach hem oproept. De hoopt bij Puertas blijft dus levend. “En als de Zwitserse bondscoach met ons wil praten, zal ik hem zeggen dat Puertas een selectie verdient”, besloot ook Blessin positief.

Alessio Castro-Montes: “Heel speciaal om hier terug te keren”

Na 182 wedstrijden in het shirt van de Buffalo’s trok Alessio Castro-Montes deze zomer naar Union. De wedstrijd in de KAA Gent Arena was voor hem dus extra speciaal. “Het was inderdaad erg bijzonder”, aldus de 26-jarige wingback. “Ze hebben mij hier goed ontvangen.”

“Een puntje hier in Gent is zeker niet slecht. Zeker na onze matige eerste helft mogen we niet klagen. Tijdens de rust heeft de coach wat geroepen, hij was zeker niet tevreden. Logisch ook, want ook wij wisten dat het niet goed was. In de tweede helft hebben we een ander gezicht getoond, ik ben blij dat we nog een punt uit de brand konden slepen. Na de gelijkmaker geloofden we nog dat we konden winnen, maar we hadden evengoed kunnen verliezen. 1-1 is een logisch resultaat.”

Ook over zijn eigen wedstrijd tegen zijn ex-club was Castro-Montes tevreden. “Ja, ik vind niet dat ik slecht gespeeld heb. Ik heb de indruk dat ik niet heel veel ballen gekregen heb, maar defensief heb ik zeker mijn werk gedaan. Ik ben blij met mijn wedstrijd, maar het belangrijkste is dat we hier met een punt vertrekken.” (tsci)

LEES OOK.Door een jeugdzonde kon hij geen international worden: wie is assistkoning Cameron Puertas, de man die nu ook Eupen door midden spleet met twee stuks?