Archieffoto

Ongelukken en regen veroorzaken een van de drukste ochtendspitsen van het jaar 

De week is gestart met een van de drukste ochtendspitsen van het jaar. Door verschillende ongelukken en het slechte weer stond er in totaal maar liefst 420 kilometer file. Intussen is die aan het afnemen, al is het nog steeds druk. 

Slecht weer, zware ongelukken en verschillende incidentjes: het is een lastige ochtend geweest op onze wegen. Er was in totaal 420 kilometer file. Daarmee was dit een van de vijf drukste ochtendspitsen van dit jaar, zegt verkeersexpert Hajo Beeckman. "Ter illustratie: de drukste ochtendspits dit jaar was op 9 november, met 460 kilometer file."

"Momenteel staat er nog zo'n 200 kilometer file, wat op dit uur nog altijd veel is" zegt Beeckman. "Op de E19 in van Antwerpen naar Brussel is het nog altijd anderhalf uur aanschuiven na het ongeluk vanochtend."

Daar is aan Zemst een vrachtwagen gebotst tegen een auto die op de pechstrook stond. Er zat gelukkig niemand in de wagen. De zwaar beschadigde vrachtwagen stond in schaar, lekte brandstof en versperde enkele uren een deel van de weg. Enkel de linkerrijstrook was vrij. Hoewel alle rijbanen intussen zijn vrijgemaakt, zal impact van het ongeluk nog even voelbaar zijn.

Dodelijk ongeluk

Ook op de Brusselse binnenring was het druk vanochtend. Door een zwaar ongeluk tussen een auto en een vrachtwagen ter hoogte van Zaventem stond het verkeer er sinds 4.15 uur helemaal stil. De weg was een tijdje volledig versperd, maar is rond 6.30 uur weer vrijgemaakt. 

De bestuurder, die botste met een vrachtwagen, probeerde wellicht terug te draaien na een gemiste afslag. Dat zegt Sabine Lievens van het parket. Er zaten drie mensen in de auto. Eén passagier, een man van 39, is overleden. De twee anderen zijn zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Klapband

Naast deze ongelukken, waren er nog verschillende minder grote, maar impactvolle incidenten. Zo heeft een vrachtwagen rond 7 uur een klapband gekregen op de E34 ter hoogte van Zwijndrecht. Dat veroorzaakte een kleine kettingbotsing waarbij in totaal zes voertuigen betrokken waren, meldt de federale politie.

Vijf voertuigen moesten worden getakeld. Ook ambulances kwamen ter plaatse. Drie mensen gingen ter controle naar het ziekenhuis, maar waren niet ernstig gewond. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum is de rijbaan ondertussen bijna volledig vrijgegeven.

Daarnaast is ook de E42 is afgesloten in Chaineux, in de richting van Spa, door een ongeval waarbij vijf voertuigen zijn betrokken. Een gewonde moest worden bevrijd, zegt de brandweer.

Meest gelezen