Vlaamse Zorgpremie 8 euro duurder dan 2 jaar geleden: “Niet eerlijk”

Je ziekenfonds zal volgend jaar in februari 62 euro per persoon afhouden voor de Vlaamse Zorgpremie. Dat is 4 euro meer dan dit jaar, toen het ook al met 4 euro steeg. PVDA noemt het systeem “niet eerlijk”. “Maar het dekt maar 6,5 procent van de uitgaven”, zegt minister Crevits.

Koen Baumers

De Vlaamse Zorgpremie begon in 2001 als een bedrag van 10 euro en bedroeg tot 2014 nog 25 euro. In 2015 werd dat 50 euro en sinds 2018 stijgt ze jaarlijks met de index. Dit jaar van 54 naar 58 euro, volgend jaar naar 62 euro per persoon. Wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds, betaalt minder. Nu 29, volgend jaar 31 euro.

“We vragen om deze belastingverhoging niet door te voeren”, zegt Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA). “Het leven is al duur genoeg en we zien dat het kindergeld en de zorgbudgetten de index niet volgen. Daarop bespaart de Vlaamse regering elk jaar.”

Wel stijging

Dat laatste klopt niet helemaal: er is inderdaad geen automatische indexering, maar het budget voor zwaar zorgbehoevenden stijgt volgend jaar van 135 naar 140 euro per maand. Meer dan 250.000 mensen krijgen het. Er is ook een zorgbudget voor 109.406 ouderen met een zorgnood (tot 696 euro per maand) en voor 15.410 mensen met een handicap (300 euro per maand).

“De totale uitgaven binnen de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) stijgen natuurlijk ook”, zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). “Het gaat hier om de jaarlijkse indexering van de zorgpremie. De totale inkomsten vanuit de zorgpremie dekken ongeveer 6,5 procent van de totale uitgaven binnen de VSB.” Concreet gaat het om 432 miljoen euro voor zwaar zorgbehoevenden alleen, tegenover 277 miljoen euro aan inkomsten.

PVDA noemt het systeem “niet eerlijk”. “Een miljardair als Marc Coucke moet even veel betalen als de bakker om de hoek”, zegt Vandecasteele. “Wij willen de zorgpremie en de zorgbudgetten opnieuw integreren in de federale sociale zekerheid, waar de zwaarste schouders de zwaarste lasten dragen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER