Sinds deze maand kunnen ook kinderen jonger dan 12 jaar die in de buurt van de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, hun bloed laten testen.
VRT Radio2

Onderzoek naar PFAS in het bloed wordt uitgebreid naar meer locaties: Ronse en Beringen horen daar alvast bij

De Vlaamse regering breidt het onderzoek uit naar de aanwezigheid van de giftige stof PFAS in het bloed van mensen die in verontreinigde gebieden wonen. Tot nu toe is alleen bloed onderzocht van mensen die in de buurt van de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen. Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) wil ook zeker in Ronse en Beringen bloedafnames doen.

"We merken dat er bij mensen die in de buurt van bijvoorbeeld industriële sites en verbrandingsovens wonen, ongerustheid bestaat over de mogelijke aanwezigheid van PFAS in hun lichaam", zegt minister Crevits. "Daarom zal het wetenschappelijk onderzoek uitgebreid worden."

Momenteel kunnen mensen die in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, hun bloed laten onderzoeken. Naast het lopende onderzoek zal er dus ook onderzoek volgen op andere plaatsen.

Uitbreiding

Ronse en Beringen worden alvast genoemd. Dat zijn gemeentes waar verschillende gebieden met PFAS-vervuiling vastgesteld zijn.

Maar daar blijft het niet bij. "Volgend jaar komt er een wetenschappelijk vooronderzoek om te bepalen welke regio's nog in aanmerking komen. Dat kan gaan over sites rond brandweerkazernes, sites waar veel blusschuim is gebruikt, rond industriële sites, de buurt rond verbrandingsovens..."

Bloedafnames

Als de lijst van exacte locaties vastligt, kan het eigenlijke onderzoek beginnen. Er wordt bloed afgenomen bij inwoners, maar ze krijgen ook vragenlijsten om in te vullen. "We willen ook weten wat de impact is op het mentale welzijn en de onrust van mensen die in gebieden wonen waar PFAS-vervuiling is", zegt Crevits. "Het is dus niet zomaar wat bloed afnemen, dit gebeurt onder wetenschappelijke begeleiding."

De komende maanden zullen de exacte locaties voor het onderzoek bepaald worden. De bloednames en analyses zullen in 2025 gebeuren. Dan worden ook de resultaten verwacht. Voor de hele onderzoeksopdracht wordt een bedrag van 1,8 miljoen euro vrijgemaakt.

Beluister hier het volledige gesprek met minister Crevits in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen