Extra bloedonderzoek naar PFAS op verschillende locaties in Vlaanderen

Themabeeld© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Er komen extra bloedonderzoeken naar PFAS op verschillende verontreinigde plekken in Vlaanderen. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

jvh
Bron: BELGA

Tot nu toe werd enkel in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht het bloed van de omwonenden onderzocht. Dat wordt nu uitgebreid naar verschillende locaties in Vlaanderen. Volgens minister Crevits gaat het onder meer om gebieden rond brandweerkazernes, industriële sites, buurten die zich situeren rond verbrandingsovens... Beringen en Ronse staan alvast op de lijst omdat daar al verontreiniging werd vastgesteld.

Een studie zal moeten uitmaken welke plaatsen verder nog aan bod zullen komen voor de gerichte steekproeven. Het VITO, PIH, Gezond Leven en partnerorganisatie ‘Milieugezondheidszorg’ gaan daarvoor een vooronderzoek voeren. Dat moet uitmonden in een selectie en de afbakening van de typegebieden.

Daarna zal een gespecialiseerd lab aangeduid worden om de bloedafnames bij de mensen uit te voeren. Die zullen ook een gedetailleerde vragenlijst krijgen, waarbij ook aandacht zal gaan naar de weerslag op het (mentaal) welzijn en de onrust van de onderzochte bevolking. Dat moet een beter inzicht geven over de impact van de PFAS vervuiling op de mens.

“We zien dat mensen soms ongerust zijn over de aanwezigheid van PFAS in hun lichaam. Om een beter wetenschappelijk onderbouwd inzicht te krijgen, zetten we extra in op het meten van PFAS in het bloed. Op die manier kunnen we bepalen wat de standaardwaarde is bij de algemene Vlaamse bevolking en welke type gebieden van verontreiniging er extra aandacht vragen”, aldus nog minister Crevits.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen