Kwart van ambtenaren werd al slachtoffer van fysiek geweld

Themabeeld© Shutterstock

In de openbare diensten is 28 procent van de personeelsleden al eens het slachtoffer geworden van fysiek geweld, de meesten van hen zelfs meerdere keren. Dat schrijft De Morgen maandag op basis een enquête van vakbond ACV bij 3.600 Nederlandstalige ambtenaren bij zowel de federale als de Vlaamse overheid.

jvh
Bron: BELGA

Het gaat in de eerste plaats om confrontaties waarbij geduwd, geslagen of geschopt wordt, maar ook spuwen en met voorwerpen gooien komen vaak voor. Meer dan een derde van de slachtoffers geeft aan dat ze er een fysiek letsel aan overhielden, een kwart liep naar eigen zeggen een psychisch letsel op.

De agressie doet zich voor in alle sectoren, benadrukt ACV Openbare Diensten. Dus niet alleen bij de politie en in het openbaar vervoer, maar ook bijvoorbeeld bij mensen van groendiensten, loketbedienden, en VDAB- en OCMW-medewerkers.

Daarnaast blijkt dat driekwart van de bevraagden al met verbale agressie geconfronteerd werd. Het gaat bijvoorbeeld om scheldpartijen, beledigingen, discriminerende opmerkingen en intimidatie. En 14 procent voelt zich helemaal of meestal niet veilig op het werk.

“Elke ambtenaar die met geweld wordt geconfronteerd is er één te veel”, zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) in een reactie. De minister voegt daaraan toe dat er volgend jaar meer opleidingen komen om met agressie om te gaan. “Sinds dit jaar zijn er extra opleidingen over omgaan met agressie. In 2024 zullen er honderden federale ambtenaren zo’n vorming krijgen.”

“Daarnaast worden de leidinggevenden ook getraind om te leren omgaan met geweld. Zo kunnen ze er met hun teams zelf mee aan de slag”, zegt minister De Sutter. “Er komen ook een gids en communcatieacties. We willen onze medewerkers erop wijzen dat het belangrijk is agressie te melden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen