Nieuw bos van 1.000 bomen aangeplant in Tervuren

Vossem (Tervuren) heeft er 1.000 nieuwe bomen bij. "Zo komt er weer nieuw leven op een plek waar de sparren allemaal afgestorven waren door een schimmel", zegt Sam Bennekens, voorzitter van Natuurpunt Druivenstreek. Er werden verschillende soorten bomen geplant, zodat dieren er aangenaam kunnen verblijven én via het nieuwe bos de oversteek maken naar de Brabantse Wouden.

Op een leeg perceel in Vossem, deelgemeente van Tervuren, hebben 1.000 bomen een plekje gekregen. Vrijwilligers van Natuurpunt, buurtbewoners en andere sympathisanten staken er een spade in de grond om de gemeente wat groener te maken. 

Er werden enkel inheemse bomen en planten gebruikt, zoals eik, haagbeuk, wilg, meidoorn en hazelaar. "Zo is het een biodiverse rustplaats voor kleine en grote zoogdieren, zoals de haas, ree en vos. Het nieuwe bos vormt trouwens een stapsteen voor de dieren naar het Nationaal Park Brabantse Wouden", zegt voorzitter van Natuurpunt Druivenstreek Sam Bennekens.

Fladderiep en wilde appel

Maar daar blijft het niet bij, want het perceel is ook een ideale omgeving voor andere bijzondere planten en bomen. "De locatie leent zich uitstekend om de zeldzame fladderiep en wilde appel aan te planten. De vrijwilligers van Natuurpunt kweekten plantmateriaal op uit zaad van autochtone fladderiepen uit het Zoniënwoud en autochtone wilde appel uit het Meerdaalwoud.

"Door de twee soorten hier samen aan te planten komen twee overblijfsels van het eens zo machtige Kolenwoud opnieuw samen. Zo wordt het genetisch materiaal van deze soorten veiliggesteld voor de toekomst. Dat is belangrijk, want de overgebleven populaties zijn klein”, zegt Bennekens.

Geen elzen in het Elzendaalbos

Een familie uit de Druivenstreek schonk het stuk grond aan Natuurpunt. Zij wensten dat het nieuwe bos vernoemd werd naar "Elzendaal", het kleine dalletje waar het aan grenst. Het verwijst zo naar het historische "Elsdalbosch". In het nieuwe Elzendaalbos zullen echt geen elzen worden aangeplant. Het nieuwe bos ligt wat hoger op de helling en het is te droog voor vochtminnende elzen.

Het bos is voorzien van een zitbank met zicht op het dal. Zo dient het als rustpunt voor de voorbijganger. Bij de bank werden drie lindes aangeplant: eentje door burgemeester Marc Charlier (N-VA) en schepenen Bram Peters (Groen + Tervuren) en Werner Aerts (N-VA), een tweede door de schenkende familie en de laatste door de lokale vrijwilligers van Natuurpunt. "De lindes zullen al snel een mooi zicht creëren in het landschap."

Meest gelezen