PFAS-bloedonderzoek breidt uit naar heel Vlaanderen

© belga

Bloedafnames om de PFAS-waarden vast te stellen worden binnenkort uitgebreid naar heel Vlaanderen. Een vooronderzoek moet uitwijzen in welke regio’s het bloedonderzoek nodig is. Beringen en Ronse staan alvast op de lijst. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) maakte 1,8 miljoen euro vrij voor het grootschalige onderzoek.

Yumi Demeyere

Tot nu werd alleen het bloed onderzocht van omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Maar op heel wat locaties waar PFAS vastgesteld werd, heerst onrust bij de bevolking, vertelt Carmen De Rudder, woordvoerder van minister Crevits. Daarom worden de bloedonderzoeken naar PFAS-waarden in Vlaanderen uitgebreid. De precieze locaties worden pas bekendgemaakt na een vooronderzoek. Al twee locaties staan evenwel vast: Beringen en Ronse.

‘Daar zijn industriële sites en verbrandingsovens, dus ze zijn al gekend als locaties waar verontreiniging is’, zegt de woordvoerder van Crevits. ‘De bodem en grondwater zijn er al onderzocht, we weten dat er PFAS zit. Maar het bloed van de inwoners werd nog niet onderzocht.’

De bloedonderzoeken starten evenwel pas begin 2025. Of het niet dringender is? ‘Eerst moet via een studie bepaald worden welke plaatsen aan bod komen voor steekproeven. Op basis daarvan zullen de typegebieden afgebakend worden’, klinkt het bij Crevits. ‘Daarna moeten dat onderzoek voorleggen aan de ethische commissie en alle wetenschappelijke stappen nauwkeurig volgen.’ De resultaten zijn er wellicht tegen het einde van 2025. ‘Intussen zijn er wel al maatregelen genomen die de impact van PFAS op de gezondheid remediëren’, aldus De Rudder.

Mentale weerslag

Behalve PFAS-waarden in het bloed wil het nieuwe onderzoek ook de psychische en mentale gevolgen van de giftige stof in rekening nemen. ‘We merken dat PFAS een grote stressor is bij de bevolking. Een gedetailleerde vragenlijst zal de mentale weerslag van de PFAS-problematiek in kaart brengen’, aldus De Rudder.

Ook in niet-verontreinigde gebieden zal bloed van inwoners onderzocht worden. ‘Zo kunnen we bepalen wat de standaardwaarde is bij de algemene Vlaamse bevolking en welke type gebieden van verontreiniging extra aandacht vragen’, aldus minister Crevits. Brandweersites waar al veel blusschuim gebruikt is, bijvoorbeeld, worden onderzocht om de impact daarvan in kaart te brengen.