Gender

ZNA-medewerkers misnoegd over ‘politieke inmenging’ Els van Doesburg: ‘Voorzitter heeft Instagrampost over genderzorg tegengehouden’

Medewerkers van het Centrum voor Genderzorg van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) zijn misnoegd over het tegenhouden van een bericht op Instagram door Antwerps schepen en ZNA-voorzitter Els van Doesburg (N-VA). Volgens haar was de post ongepast, maar Vooruit en Groen spreken van politieke inmenging in het dagelijks bestuur van ZNA.

David Van Turnhout

In de wandelgangen van ZNA weerklinkt al enkele maanden onvrede over voorzitter Els van Doesburg nadat ze een gepland bericht op sociale media door het Centrum voor Genderzorg zou hebben tegengehouden. ‘Afgelopen zomer planden we een Instagrampost tijdens de Antwerp Pride die het bestaan van het centrum in de verf zou zetten’, vertellen medewerkers van het centrum anoniem. ‘Jammer genoeg is die communicatie er nooit gekomen door een tussenkomst van schepen Van Doesburg.’

Medewerkers waren naar eigen zeggen verbouwereerd over die beslissing, vooral omdat het over een lichte boodschap ging: ‘We wensen iedereen een fijne pride dit weekend. Weetje: sinds kort heeft ZNA ook een eigen gendercentrum.’ Sinds de post geschrapt werd, heerst bij medewerkers onvrede. Zij spreken over de ideologische inmenging van een politica in het dagelijks bestuur en de communicatie van het ziekenhuis.

Politisering

Els van Doesburg bevestigt via haar woordvoerder dat de geplande communicatie van het Centrum voor Genderzorg haar werd voorgelegd en dat op basis van dat gesprek werd beslist om die af te blazen. ‘We hebben deze afweging gemaakt omdat we het promoten van ingrijpende medische handelingen niet gepast vinden. Bovendien vonden we de verwijzing naar de Pride evenmin gepast. Andere afdelingen van ZNA maken ook zelden reclame.’

Dat er sprake is van een politisering van het ziekenhuisbeleid, ontkent Van Doesburg. ‘ZNA legt ons zaken voor en we nemen vervolgens een gezamenlijke beslissing.’ Het kabinet wil evenmin bevestigen dat de ideologische visie van Van Doesburg over gender een rol speelde bij de beslissing over de communicatie van het Centrum voor Genderzorg. Van Doesburg staat als conservatieve politica gekend om haar uitgesproken mening rond gender. Zo bekritiseerde ze eerder al de aanwezigheid van trans vrouwen in vrouwenkleedkamers en in columns hekelt ze geregeld progressieve meningen over gender.

‘Ideologische strijd’

Karen Maes van Groen is lid van de algemene vergadering van ZNA en heeft haar bedenkingen bij de gang van zaken. ‘Volgens mijn informatie is de betreffende communicatie van het Centrum voor Genderzorg niet besproken op de algemene vergadering of in de raad van bestuur. Ik was er dus niet van op de hoogte. Als deze informatie klopt, gaat het alleszins over een operationele inmenging door de voorzitter, wat niet kan. Zulke beslissingen behoren toe aan het management van ZNA en niet aan de voorzitter. ZNA is immers een verzelfstandigde entiteit.’ Maes geeft aan het voorval te zullen aankaarten op de volgende raad van bestuur.

Tatjana Scheck van Vooruit, eveneens lid van de algemene vergadering van ZNA: ‘Een voorzitter beslist in samenspraak met de raad van bestuur louter over de grote lijnen van een ziekenhuisbeleid. Het is bizar dat het kabinet van Van Doesburg zich met dagelijkse communicatie bezighoudt, dat is ook niet de bedoeling. ZNA heeft een dagelijks bestuur dat alle vertrouwen zou moeten krijgen.’ Scheck vindt het jammer dat binnen het bestuur van een ziekenhuis een ideologische strijd wordt gevoerd.