3.750 dansers zitten samen in Plopsaland De Panne voor WK Dans: “Iedereen te slapen leggen, was niet makkelijk”

In Plopsaland De Panne verzamelen deze week 3.750 dansers uit meer dan 30 landen voor het wereldkampioenschap dansen. De organisatoren hadden de moeilijke taak om voor iedereen een slaapplek te vinden. "Het zijn stuk voor stuk fantastisch lieve deelnemers. Maar eens de competitie start, is het menens", vertelt organisator Dimitri Covent aan Radio 2-reporter Margaux van de regio

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor "Goeiemorgen morgen!" op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

In Plopsaland De Panne is het wereldkampioenschap dansen gestart. De hele week lang strijden zo'n 3.750 dansers van verschillende leeftijden mee voor de titel in de categorieën jazz, ballet en moderne dans. "De deelnemers komen uit ongeveer 30 landen, verspreid over vijf continenten", vertelt organisator Dimitri Covent. 

De keuze viel daarom snel op Plopsaland als locatie. "Ik was al bij heel wat WK's betrokken in het verleden. Die zijn vaak moeilijk te organiseren, omdat er weinig theaters groot genoeg zijn", zegt Dimitri. "Hier in De Panne klopte de puzzel perfect. Het pretpark blijft gewoon open tijdens het wereldkampioenschap."

Organisatorisch huzarenstukje

Alle dansers en hun entourage te slapen leggen, was een grote puzzel. "Het Plopsahotel ligt vol met onze Belgische delegatie en dansers uit Mexico, Amerika, Turkijke en Zuid-Afrika. De rest ligt langs onze kustlijn verspreid in hotels", zegt Dimitri. "Het was een ingewikkelde puzzel om dat allemaal in orde te krijgen. Maar het is gelukt."

Loeiharde competitie

Voor het podium van het Plopsatheater staat een lange jurytafel. "Hier kijken zeven professionals toe. Vooral de eerste ronde is een afvalrace. Het kan zijn dat iemand die speciaal uit Mexico komt, na twee minuten dansen de wedstrijd moet verlaten", zegt Dimitri. 

Achter de schermen zijn heel wat coaches en moeders bezig hun kinderen klaar te stomen voor de wedstrijd. "Het zijn stuk voor stuk lieve mensen. Maar eens de competitie start, is het menens", zegt Dimitri. "De typische Amerikaanse dance moms komen hier boven. Los daarvan is het een heerlijke sfeer waarin we de wereldwijde danscommunity samenbrengen."

Meest gelezen