Theo Francken biedt excuses aan na interview, maar blijft erbij: "Eenzijdige anti-Israël houding van Vivaldi"

N-VA Kamerlid Theo Francken is op sociale media teruggekomen op het ophefmakende interview dat hij vorige week gaf op de Israëlische tv. Hij haalde daarin uit naar premier Alexander De Croo (Open VLD) en de regering vanwege het Belgische standpunt in het conflict tussen Israël en Hamas. Francken biedt zijn excuses aan, maar blijft bij zijn standpunt. 

Francken haalde scherp uit naar De Croo op de Israëlische zender i24 News naar aanleiding van het bezoek van de premier aan het land. "Hij komt jullie vertellen hoe jullie je beter moeten gedragen en dat jullie oorlogsmisdaden begaan. Dat is hypocriet. Maar onze premier doet niets aan het antisemitisme en de Jodenhaat die we dagelijks zien in Brussel en België. Niemand wordt gearresteerd en de politie grijpt niet in." 

De Croo was samen met de Spaanse premier Sanchez in Israël. Hij veroordeelde de terreurdaden van Hamas en zei dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen. In een gesprek met premier Benjamin Netanyahu drong De Croo erop aan dat Israël het internationaal recht respecteert en meer moeite moet doen om burgerslachtoffers in Gaza te vermijden.

Dat werd niet op applaus onthaald door de Israëlische regering, integendeel. "Wij veroordelen de valse beweringen van de premiers van Spanje en België, die steun geven aan terrorisme", aldus de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen.

"The drup in the emmer who is totally full"

Francken geeft de Israëlische regering gelijk. Het interview dat hij daarover gaf, leidde tot veel ophef. De Croo reageerde in "De zevende dag" op de uithaal, minister van Justitie Paul van Tigchelt in "De ochtend". België heeft al sinds het begin van het conflict extra aandacht voor de strijd tegen antisemitisme. Er werd onder meer iemand gearresteerd die aanzette tot geweld tegen de Joodse gemeenschap. 

Ook het Engels van Francken tijdens het interview deed de wenkbrauwen fronsen: het bezoek van De Croo was "the drup in the emmer who is totally full", besloot hij. 

Wijze les

"Ik beschouw dit voorval als een wijze les, zowel qua inhoud als qua stijl. Voor de mensen die er aanstoot aan namen, mijn excuses", komt Francken terug op het interview in een post op X. 

"Dat het interview zelf beter had gekund, dat zeker. En dat van die emmer was gewoon gênant. Ik geef al jaren interviews in het Frans en Engels. Niet perfect, wel perfect verstaanbaar", schrijft hij.

Inhoudelijk blijft Francken wel achter zijn uitspraken staan. "Ik blijf erbij dat premier De Croo bijzonder slecht geplaatst is om Israël de les te spellen. De eenzijdige anti-Israël houding van Vivaldi stoort me al langer. Vroeger onthielden België en Frankrijk zich binnen de VN, nu stemt België consequent tegen Israël, terwijl Frankrijk zich onthoudt. En kom, vertel me niet dat daar geen electorale motieven meespelen."

Francken: oproep van De Croo over burgerslachtoffers blijft fout

Net als De Croo is Francken tegen burgerslachtoffers, benadrukt hij. Maar dat vragen aan Israël, kan niet. "Als je enige en absolute maatstaf "geen burgerslachtoffers" is, dan is er geen offensief mogelijk. Eigenlijk zegt De Croo tegen Israël: "Stop met vechten". En dat vormt vanuit het recht op zelfverdediging van Israël niet minder dan een diplomatieke oorlogsverklaring. Het Israëlisch offensief heeft immers haar doel nog niet bereikt." 

Ook de oproep van de premier tot respect voor het oorlogsrecht vindt Francken twijfelachtig: "Op dit ogenblik is er geen bewijs van het intentioneel doden van burgers van Gaza. Meer nog, Israël lijkt sterke kaarten te hebben als het gaat om het aantonen van correcte rules of engagement in deze oorlog."

Meest gelezen