© BELGA

22 maanden cel voor man die zoon en partner sloeg terwijl hij met enkelband straf uitzat … wegens partnergeweld

Heusden-Zolder -

Een 44-jarige man uit Heusden-Zolder moet voor 22 maanden naar de gevangenis omdat hij, na een eerste veroordeling voor familiaal geweld, opnieuw klappen had uitgedeeld aan zijn zoon en partner. Opmerkelijk detail: de man zat op dat moment zijn eerder opgelegde straf thuis bij zijn gezin uit met een enkelband.

Shauni Deferm

Een veroordeling van 16 maanden voor partnergeweld maakte weinig indruk op de 44-jarige man uit Heusden-Zolder. Zelfs met een enkelband sloeg hij op 13 augustus opnieuw toe. Tot drie keer moest de politie tussenkomen. Eerst kreeg zijn zoon een pak slaag en nadien deelde ook de nieuwe vriendin van de veertiger in de klappen. Bij het derde politiebezoek ging de man ook verbaal door het lint. “Wacht maar wat er met jullie allemaal zal gebeuren als mijn enkelband er niet meer is” en “als jullie me meenemen naar het politiebureau haal ik benzine en steek ik iedereen in brand”, klonk het onder meer. De man liep zelfs naar de keuken om een mes te halen, maar de politie wist erger te voorkomen. Sinds die dag zit de verdachte opnieuw achter de tralies.

De Hasseltse procureur stond versteld dat deze feiten opnieuw konden gebeuren omdat de man met een enkelband naar huis was gestuurd na de eerste veroordeling. “Het is niet te geloven dat iemand met problemen binnen het gezin zijn bestraffing bij zijn vrouw en kinderen kan uitzitten”, klonk het tijdens de behandeling van de zaak. Ook de jarenlange drugsverslaving baarde de aanklager zorgen. “Niets zegt mij dat dit niet opnieuw zal gebeuren binnen enkele weken of maanden.”

Onderlinge afspraak

Toch blijkt de terugkeer van de man naar zijn woning volledig volgens de wet te zijn verlopen. “Zijn vrouw had de toestemming gegeven om hem terug in huis te nemen. Wel was er een onderlinge afspraak dat hij niet verder dan de living beneden en de slaapkamer zou komen. Bovendien moet je dit ook zien in de cultuur van het gezin waar de man een prominente plaats inneemt. Of het een slimme keuze was om hem terug in huis te nemen of hem weer naar zijn gezin te laten gaan, laat ik in het midden”, aldus Fran Mivis, advocate van de veertiger.

“Normaal doe ik de mensen niks. Het had niet mogen gebeuren. Nu wil ik voor drie maanden naar Turkije gaan om na te denken”

Beschuldigde

De beklaagde probeerde ook zelf nog zijn spijt uit te drukken. “Normaal doe ik de mensen niks. Het had niet mogen gebeuren. Nu wil ik voor drie maanden naar Turkije gaan om na te denken”, vertelde hij.

De Hasseltse rechter veroordeelde de man maandagochtend uiteindelijk tot een celstraf van 22 maanden, wat twee maanden meer is dan de gevraagde straf door de procureur. Hij moet ook een geldboete van 800 euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer