LIVE. Nieuwe Gault&Millau-gids wordt voorgesteld in Paleis 12

Grote dag in de culinaire wereld: de jaarlijkse Gault&Millau-gids wordt vandaag voorgesteld en de horecasterren worden in de bloemetjes gezet in Paleis 12 in Brussel. Volg het hier allemaal live.

red

OVERZICHT. Boury is met 19/20 het beste restaurant van het land: ontdek hier alle winnaars van de nieuwe Gault&Millau

Koning Peter Goossens (59) zwaait af, kroonprins Tim Boury (40) staat op. Na de drie sterren van Michelin heeft hij met 19/20 nu ook de hoogste score in de culinaire gids Gault&Millau. “Punten en sterren zorgen voor klanten. Maar dan moeten wij ervoor zorgen dat ze terugkomen”, klinkt het. Ontdek hier alle restaurants uit de gloednieuwe gids. Lees hier meer.

Chef van het jaar: Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime in Paliseul

Nog niet voorbij

Maar het is nog niet voorbij. We wachten nog op de nieuwe chef van het jaar. Nick Bril, de winnaar van vorig jaar, zal die bekendmaken.
Eva Versavel

Staande ovatie voor Peter Goossens

Peter Goossens mag dit jaar dan wel geen score ontvangen van Gault&Millau, maar een staande ovatie krijgt hij wel. De chef stopt eind dit jaar als chef van Hof van Cleve en dat wou het culinair publiek niet zomaar laten passeren. 

Gault&Millau geeft dit jaar geen punten aan Hof van Cleve: “We kunnen niet beoordelen”

20 keer kregen Peter Goossens (59) en zijn Hof van Cleve in Kruishoutem de maximumscore van 19,5 op 20. Maar in de gids voor 2024 krijgt het driesterrenrestaurant géén punten. “Punten afnemen was ook geen optie”, zegt Gault&Millau-CEO Marc Declerck. Lees hier meer.

De 17+-club

Opmerkelijk: Hof van Cleve doet het dit jaar zonder punten. Boury en L’Air du temps zijn de beste restaurants van België.

19 op 20 voor Tim Boury

Straffe prestatie van Tim Boury. De driesterrenchef gaat van 18,5 naar 19 op 20.

Nieuw aan de top:

De Aziatisch-Westerse keuken van chef Simon van Dun en maître Jonas Kellens van Dim Dining op de Vrijdagmarkt sluipt van 15,5 naar 16/20. Ook bij het selecte kransje van de Antwerpse top mag nu ook Misera zich rekenen, de hippe zaak op Nieuw Zuid van chef Nicolas Misera. Het à-la-carterestaurant kwam vorig jaar stormachtig op 15/20 binnen en zet die opmars nu verder.
Chef Simon van Dun en Nicolas Misera van Dim dining en Misera
Chef Simon van Dun en Nicolas Misera van Dim dining en Misera. Jan Van der Perre

Nu is het tijd voor de punten. Daar valt meteen op: Willem Hiele stijgt in een moeilijk jaar naar 15,5/20

Eva Versavel

Komaf in Wommelgem is de 'Ontdekking van het jaar'

Anthony Stoop (32) en Julie Van Gool (26) openden Komaf nog maar een dikke maand geleden, op 13 oktober, in de familiale Schranshoeve in Wommelgem. Hij werkte al bij Zilte en The Jane en zij werkte eerder al bij Wout Bru. En de twee leerden mekaar kennen bij Likoké van Piet Huysentruyt in de Ardèche. De eerste recensies waren goed, ze serveerden in de eerste weken onder andere coquille met brunoise van kalfstong en comsommé van kalfsvlees en ook wilde eend met jus van madeira, hazelnootboter, kroket van eendenbilletjes, foie gras en herfsttruffel. Ook bij Gault&Millau zij ze erg enthousiast met een 15/20 en de prijs van ‘Ontdekking van het jaar’ in Vlaanderen. 

Niels Brants (Restaurant EssenCiel - Leuven) beste jonge chef voor Vlaanderen

Marius Bosmans (Restaurant Arden - Rochefort) beste jonge chef voor Wallonië

Georges Athanassopoulos (Restaurant Màloma Comptoir Culinaire – Brussel) is beste jonge chef voor het Brussels Gewest

Otoro in Hasselt is met 15,5 op 20 de hoogste nieuwkomer in Vlaanderen

Komaf (Wommelgem) is de Vlaamse ontdekking van het jaar.

Bij deze man (rechts) moet je zijn voor tips over goeie wijn! Sommelier van het Jaar: Jeno Del Turco (Le Chalet de la Forêt, Brussel)

Ambachtsman van het jaar is Filip Slangen (Tafeltje Rond, Beveren-Waas)

Monsieur V uit Linkebeek is Gastro-Bistro van het jaar

Bar Ran in Brugge gaat een jaar door het leven als Beste Cocktailbar van het land

Eva Versavel

Bar Raket is 'H!P van het jaar'

Bar Raket uit Antwerpen wordt uitgeroepen tot ‘H!P van het jaar’. De trendy eetplek ging begin dit jaar open in de Bresstraat. H!P is nieuw sinds dit jaar en staat voor ‘Here Is the Place’ en is een opvolger van het POP-project. De H!P-selectie bundelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar tegelijk de kwaliteit van eten en drank steeds voldoet aan de hoge standaard van Gault&Millau. 
Chef Thomas Snijders maakte al naam met het populaire restaurant Lewis aan het KMSKA en laat nu zien dat hij met zijn tweede zaak ook een topconcept beet heeft. Hier staan niet de mooie bordjes, maar eerder het product centraal. Er wordt gekookt met heel weinig ingrediënten, maar met des te meer smaak en hier en daar een vleugje entertainment. De zaak heeft een gezellige lange bar met rode tegeltjes waar je zonder reservatie kan aanschuiven. In een casual sfeer eet je er beenmerg met zuurdesemtoast, een venkelworst,  een rundvleeskroket in brioche, of een bomba de la Barceloneta. Dat is een gefrituurde aardappelkroket met gehakt en vlees.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken