De duiventoren tijdens en na de verbouwingen

Historische duiventoren in Huizingen gerestaureerd: "Statig duivenverblijf in ere hersteld"

De historische duiventoren in het provinciedomein van Huizingen heeft een grondige restauratiebeurt achter de rug. Nu de stenen opnieuw gevoegd werden en de oude hokken vervangen zijn, zullen de duiven er weer aangenaam kunnen verblijven.

De duiventoren dateert van het einde van de 19e eeuw. In 1879 werd ten noorden van het kasteel het koetshuis gebouwd. In de oksel van het L-vormige gebouw werd toen een duiventoren van drie bouwlagen onder een hoog schilddak ingeplant. 

De afgelopen maanden onderging de toren een kleine make-over. Het bovenste gedeelte werd afgebroken en opnieuw gemetseld en de verweerde voegen werden netjes opnieuw opgevoegd. Ook het afdak werd hersteld.

Nieuwe houten hokken

Ook de duiven kunnen zich verheugen op hun verblijf in de vernieuwde toren, want ook hun slaapplek kreeg een opknapbeurt. In het torengedeelte staan nieuwe houten hokken waarin de duiven even in kunnen schuilen of uitblazen.

"Het vakwerk was aangetast door vocht en was dus aan herstelling toe. Met de restauratie is het statige duivenverblijf, dat erg waardevol is voor de uitstraling van het domein, in ere hersteld”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

Jelle Schepers

Meest gelezen