Nieuwe Gault&Millau-gids voorgesteld: ontdek hier alle beste restaurants in jouw buurt
Volgens Gault&Millau is Boury van Tim Boury het beste restaurant van België en Luxemburg. Dat werd gisteren bekendgemaakt op de voorstelling van de 21ste editie van de prestigieuze gids. Het Hof van Cleve van Peter Goossens krijgt voor het eerst sinds 2004 geen score. Ontdek hieronder alle restaurants in jouw buurt en bekijk de topscores van 16 of meer op een kaart.
De anonieme inspecteurs van Gault&Millau bezochten dit jaar opnieuw de beste restaurants in ons land. Meer dan 1.300 restaurants in ons land kregen een plekje in de prestigieuze gids, dat zijn er zo’n 80 minder dan vorig jaar. 165 restaurants konden hun score verbeteren en 170 adressen staan voor de eerste keer in de gids.
Wie heeft het beste restaurant?
De eer van beste restaurant van België en Luxemburg is dit jaar weggelegd voor Tim Boury met Boury (***) in Roeselaere. Zijn zaak kreeg van de jury een score van 19 op 20, waarmee hij een half punt stijgt. “Die score is mooie reclame voor ons", vertelt hij aan HLN na de uitreiking. “Mensen komen daar echt op af. Ons doel is dan ook om mensen die ons bezoeken te laten terugkomen.”
KIJK. Tim Boury behaalt met 19 op 20 de hoogste score in Vlaanderen, wat is zijn succes? “Je moet je gasten verwennen, daar draait het om”
De top drie wordt verder vervolledigd met twee Antwerpse restaurants: The Jane (**) van Nick Bril en Zilte (***) van Viki Geunes behouden een mooie 18,5 op 20. In totaal weten 60 restaurants een score van 16 of hoger te scoren.
In kaart: deze restaurants scoren een 16/20 of hoger
Staande ovatie voor Goossens
Peter Goossens en gastvrouw Lieve Fermans kregen tijdens de uitreiking een staande ovatie en een mooie video vol bedankingen van collega-chefs zoals Wout Bru, Michaël Vrijmoed en Peppe Giacomazza. Hij krijgt voor het eerste jaar sinds 2004 geen score in de prestigieuze gids voor het Hof van Cleve, omdat de organisatie vindt dat ze het restaurant nu niet kunnen beoordelen naar volgend jaar toe. “Het is volledig normaal dat ze onze naam erin zetten zonder score”, zegt Goossens aan onze redactie. Onze opvolger, Floris Van der Veken, begint namelijk pas volgend jaar. Ik denk dat hij het fantastisch gaat doen.”
Van der Veken zal zich dus eerst moeten bewijzen, voordat hij eventueel ook kans maakt op een topscore, al zal dat pas voor de nieuwe gids van 2025 zijn. “Het is een grote druk om het werk van Peter Goossens verder te zetten”, reageert Van der Veken. “Maar ik blijf er rustig onder: ik ken de zaak goed. Ik ga een aantal dingen veranderen aan het interieur, maar de tijdloze keuken blijft hetzelfde.”
Peter Goossens kiest ervoor om zich nu te wijden aan de opening van een nieuw restaurant: La Rigue in Knokke. Ondanks de commotie die er al rond de brasserie ontstond vanwege de hoge prijzen, komt deze brasserie de gids binnen met een 14,5/20.
Lees verder onder de foto.
Nieuwkomers
Verder zijn er ook enkele opvallende nieuwkomers. Otoro (15,5/20) in Hasselt en Menssa (16,5/20) in Brussel komen binnen als hoogste nieuwkomers Vlaanderen en Brussel. Ook het Antwerpse DIM Dining (*) krijgt voor het eerst een 16/20, net als Nicolas Misera van restaurant Misera (*). Nick Bril komt met Untitled binnen op 14,5/20.
Chef van het jaar
De titel van Chef van het Jaar 2024 gaat in deze editie naar Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime (**) in Paliseul (Luxemburg). “Voor zijn kookstijl haalt Maxime het beste uit de regio, een keuken die klassiek gefundeerd is maar waaraan hij zijn creativiteit koppelt. In al zijn gerechten vinden we uitstekende basistechnieken terug, respect voor de seizoenen, esthetiek en respect voor originele smaken”, aldus Gault&Millau over de keuze voor deze chef. “De consistentie van zijn keuken en het voorbeeldige parcours dat deze chef reeds aflegde, een culinaire belofte die we reeds vijftien jaar volgen, bevestigden onze beslissing om Maxime Collard uit te roepen als Chef van het Jaar 2024.”, zo vult CEO Marc Declerck aan.
Hieronder ontdek je alle restaurants in Vlaanderen en Brussel
Een nieuwe categorie
Dit jaar is er ook een nieuwe categorie waarin restaurants kunnen belanden. Het gaat om de H!P (‘Here is the place to be’). Deze selectie bundelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van food & beverage steeds voldoet aan de hoge Gault&Millau-standaard. De gids koos hiervoor drie winnaars: Bar Raket in Antwerpen, Bombay BBQ in Brussel en Boa in Aarlen.
Ook de volgende awards werden uitgedeeld:
• Brasserie/Bistrot van het jaar: bistrot De Pottenbrug. Stijgt voor het tweede jaar op rij en krijgt één volledig punt erbij. Van 13,5 naar 14,5
• De ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar: Klei (Ieper) voor Vlaanderen, Ioda voor Brussel en Merry (Luik) voor Wallonië.
• Italiaans restaurant van het Jaar: Da Mimmo (Brussel)
• Aziatisch restaurant van het Jaar: A Food Affair (Gent)
• Het mooiste terras: De Kruier (Knokke-Heist)
• Het mooiste restaurant design: Innesto (Zonhoven)
• Gastvrouw van het Jaar: Laurence Wynants (Comme Chez Soi, Brussel)
• Sommelier van het Jaar: Jeno Del Turco (Le Chalet de la Forêt, Brussel)
• Dessert van het Jaar: Charles-Maxime Legrand (Quai n°4, Ath)
• Brasserie/Bistrot van het Jaar: Bistrot De Pottenbrug (Antwerpen)
• Gastro-bistro van het Jaar: Monsieur V (Linkebeek)
• Ambachtsman van het Jaar: Filip Slangen (Tafeltje Rond, Beveren-Waas)
• Groentegerecht van het Jaar: De Poorterij (Dilsen-Stokkem)
• Wijnkaart van het Jaar: L’Envie (Zwevegem)
• Bierkaart van het Jaar: Sophie & Nicolas (Comblain-la-Tour)
• De 3 ontdekkingen van het Jaar: Komaf (Wommelgem) voor Vlaanderen, Aster voor Brussel en Max&Moi (Braine-l’Alleud) voor Wallonië.
Lees ook:
Dit zijn de 10 goedkoopste sterrenrestaurants van Vlaanderen (en dit krijg je er voor die prijs) (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?