“Slagschaduw? Dan schakelen de nieuwe windmolens zichzelf uit"

© ssj

De twee geplande windmolens in Huizingen zouden eind 2019 voor het eerst draaien moeten. De gemeente is geen voorstander, maar Eoly Electrabel weerleg dat er extra hinder zal zijn. “Bij slagschaduw schakelen de turbines zich vanzelf uit.”

Jelle Schepers

Op de site van Amacro, tussen het kanaal en de spoorlijn, hoopt Eoly Electrabel via Wind4Flanders twee windturbines te realiseren. De ene wordt ingepland achter het nieuwe bedrijfsgebouw, het andere ongeveer 500 meter verderop. Samen moeten ze ieder jaar 13.000 Megawattuur produceren, wat overeenkomt met het jaarlijks energieverbruik van om en bij 3700 gezinnen en een vermindering van 6.500 ton aan CO2-uitstoot.

Binnenkort moet de provincie zich uitspreken over de milieuvergunning. Eerder leverde de gemeente al een negatief advies af. Ze vindt dat er in de kanaalomgeving al voldoende windturbines staan en vreest dat bijkomende molens de productiviteit van de bestaande omlaag zullen halen. De gemeente wijst ook op bijkomende hinder en het potentiële gevaar bij een wiekbreuk door de nabijheid van de spoorlijn.

Sluitstuk

Bij Eoly Electrabel hopen ze op groen licht voor de twee turbines die het sluitstuk vormen van het project Windpark Kanaalzone. “Eind 2012 hebben we samen met Ecopower en Colruyt Group aan Ruimte Vlaanderen een plan voorgelegd voor een windpark hier in de kanaalzone. Momenteel zijn er al acht gerealiseerd, onze twee vormen de laatste van dat plan”, zegt projectleider Jan Caerels. “Net zoals de andere turbines, zullen ook die van ons een hoogte van 150 meter hebben. Met dit verschil dat bij ons de mast wat lager zal zijn en de wieken wat langer, wat de energieproductie met maximaal een kleine 30 procent doet stijgen. Deze winst compenseert ruimschoots het windverlies doordat er hier in de omgeving al windturbines staan. Ze pakken bij wijze van sprake een beetje van elkaars wind af, maar dat opgewekte energie daalt daardoor maar met slechts twee procent.”

Trager draaien

Voor bijkomende hinder zullen de twee windturbines volgens Caerels niet zorgen. “De Vlarem-normen voor geluid zijn streng. Wat betreft de woonkern in Lot, zitten we ver onder de norm. De uitdaging was eerder de wijk Witte Roos aan de overkant van het kanaal in Sint-Pieters-Leeuw. Doordat we de turbines 's nachts trager laten draaien, zullen de bewoners op geen enkel moment van de dag extra geluid te verwerken krijgen. Dat is onderzocht door ons eigen studiebureau en een onafhankelijke studiebureau. Aan de hinder door slagschaduw is ook gedacht. De turbines zullen zich sowieso automatisch uitschakelen als er sprake is van slagschaduw. Het verlies aan energieopwekking is hierdoor verwaarloosbaar, want slagschaduw doet zich slechts in bepaalde omstandigheden voor.”

Eoly Electrabel zegt de bezorgdheid van de gemeente te begrijpen, maar stipt wel aan dat er extra windmolens nodig zijn. “In het kader van het Pact 2020 van Vlaanderen moet er in Vlaams-Brabant 50 turbines bijkomen. In onze dichtbebouwde provincie met de nationale luchthaven op haar grondgebied, zijn de plaatsen schaars. De kanaalomgeving hier is aangeduid als een van de locaties”, aldus Caerels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen