Na meer dan 65 jaar is ‘Twee motten’ van Dorus nu een hype op Tiktok

Twee motten, een liedje van Tom Manders uit 1957 wordt door de jeugd opgepikt op Tiktok en noteert zelfs weer in de Nederlandse Spotify-lijst.

POM

Twee motten is een lied van de Nederlandse cabaretier Tom Manders, die in de jaren vijftig bekendraakte onder zijn artiestennaam Dorus. Onder die alias maakte Manders samen met organist en dirigent Cor Steyn eind jaren vijftig het programma De showboat.

Voor De showboat maakten ze het liedje Twee motten. Over twee motten die in de oude jas van Dorus woonden. Het liedje werd een hit, ook in Vlaanderen. Manders nam er later een Duitstalige versie van op. In 1978 coverde de Nederlandse band Normaal het liedje en 2019 deed de Vlaamse zanger Jo Benna dat nog eens over.

(Lees verder onder de video)

Nu dus pikt de Tiktok-generatie het stokoudje liedje in de originele uitvoering gretig op. Vaak zijn het koppels die het liedje met de nodige mimiek (krabben in elkaars kraag) en een zelf verzonnen dansje opvoeren. Meestal zijn het twee meisjes, maar ook meisjes met hun (groot)moeder “om te tonen dat de muziek vroeger beter was”.

Mislukkelingen

Vaak ook gebruiken jonge mensen het liedje om in een begeleidend tekstje te zeggen dat ze nog niet veel zijn opgeschoten met hun leven. Een zeker Jaak postte een Twee motten-filmpje om te melden dat hij gehoopt had al met een Mercedes te rijden “maar voorlopig is dat nog een Skoda”. Iemand anders droomde van een job als kelner, maar is al twee jaar afwasser in het restaurant. Een derde deelt mee op de Twee motten-tonen: “Mijn meester zei vroeger: Als jij je zo blijft gedragen, word je later stratenlegger. Die man kreeg gewoon nog gelijk ook.”

Vooral in Nederland wordt Twee motten opgepikt. Daar stond noteert het liedje op de 40ste plaats in de Spotify-lijst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER