Zestien mensen opgepakt na ophefmakende videoclip in Brusselse Marollen

In het onderzoek dat werd geopend naar aanleiding van een ophefmakende videoclip van rapper 7.62 in de Brusselse Marollen, heeft de Brusselse politie vorige week woensdag zestien verdachten opgepakt. Dat meldt het Brusselse parket maandag. De politie kon ook drugs, geld en wapens in beslag nemen.

Yumi Demeyere

Een machete, een stroomstootwapen, 18.180 euro cash, 2 kilogram cannabis, 32 bolletjes cocaïne, munitie voor een wapen, vier nepwapens, valse geldbriefjes, een twintigtal gsm’s, en uniformstukken van de politie. Dat werd aangetroffen bij een resem huiszoekingen die uitgevoerd werden naar aanleiding van ophefmakende beelden die viraal gingen in oktober.

Op de beelden was te zien hoe tien tot vijftien personen bijeenkwamen aan crèche ‘Les petits pas’ in de Brusselse Marollen. Sommigen waren gemaskerd en droegen Palestijnse vlaggen. Een kind zat op iemands schouders en hield een pistool omhoog. Het valt niet af te leiden uit de beelden of het om een echt wapen gaat.

De beelden waren afkomstig uit een videoclip van de Brusselse rapper 7.62. Dat bleek na een onderzoek van VRT Nws. Voor de opname van de videoclip was evenwel geen toestemming gevraagd. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene veroordeelde de video: ‘Onaanvaardbaar, het onderzoek loopt’, zei woordvoerster Ilse Van de keere toen.

Alle feiten aan het licht

In het totaal heeft de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene negentien huiszoekingen uitgevoerd in samenwerking met de federale politie. Ze kaderden in een onderzoek naar onder andere bendevorming, wapenbezit, bedreigingen en vernielingen van eigendom in bende en met geweld. Al die feiten kwamen aan het licht tijdens het onderzoek naar de videoclip van rapper 7.62.

Op basis van de beelden werden er zestien verdachten geïdentificeerd, waaronder vijf minderjarigen. Uiteindelijk werden er veertien verdachten opgepakt, en boden twee verdachten zich spontaan aan bij de politie. Nog twee andere mensen werden tijdens de actie eveneens opgepakt.

Na de huiszoekingen werden negen verdachten ter beschikking gesteld van het parket. Drie van hen werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Twee minderjarigen werden overgebracht naar een gesloten instelling. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog.

Allemaal een façade

De rapper verklaarde in deze krant nog dat er van criminaliteit geen sprake was. Het geweld dat in het milieu van de drillrap wel vaker verheerlijkt wordt, is ‘allemaal een façade’, zei zijn manager toen. ‘De geweren zijn nep, de artiest acteert.’ ‘Je moet dat loskoppelen van de echte persoon’, zei de rapper zelf. Hij zei ook dat hij aangedaan was door de gevolgen van het ‘fake news’ dat rondging over de video – zijn videoclip werd massaal gerapporteerd, waardoor hij van Tiktok geband werd.