‘Gault&Millau’: welke nieuwe scores vallen het hardst op in de provincie Antwerpen? “Ik heb het gevoel dat we op een TGV-trein zitten”

Antwerpen -

Naast enkele straffe thematische laureaten zijn er in de provincie Antwerpen nog nieuwe scores die opvallen in de nieuwste Gault&Millau-gids. Twee Antwerpse zaken stijgen naar 16/20.

Bert Provoost

De provincie Antwerpen kon dit jaar de prijzen van Brasserie van het Jaar (De Pottenbrug), de Ontdekking van het Jaar (Komaf) en de H!P van het Jaar (Bar Raket) in de wacht slepen. Maar er zijn ook nog enkele knappe nieuwe scores die in het oog springen.

Zo sluipt de Aziatisch-Westerse keuken van chef Simon van Dun en maître Jonas Kellens van DIM Dining op de Vrijdagmarkt van 15,5 naar 16/20. “Ik vind het onwaarschijnlijk dat we deze appreciatie krijgen. We gaan dat zeker vieren”, zegt Van Dun.

“We brengen een Aziatische keuken, niet de klassieke keuken die iedereen kent. En toch krijgen we zo’n mooie erkenning. Hoe dat komt? We creëren eigenheid en delen onze passie elke dag met onze klanten. De sake-pairing die Jonas hier elke dag voorstelt is daar zo’n voorbeeld van, want dat vind je nergens anders. Ook in de keuken ga ik voor het allerbeste, op basis van goede producten. Je doet nooit aan een wedstrijd mee in de hoop om brons te halen. We gaan tot op de limiet, we willen altijd beter doen dan gisteren en dat wordt nu beloond.”

Nicolas Misera en zijn partner Yasmin Weyn.© Jan Van der Perre

Bij het selecte kransje van de Antwerpse top mag nu ook Misera zich rekenen, de hippe zaak op Nieuw Zuid van chef Nicolas Misera. Het à-la-carterestaurant kwam vorig jaar stormachtig met 15/20 binnen en zet die opmars verder. “Ik heb het gevoel dat we op een TGV-trein zitten. Het gaat zo rap, het is echt zot”, zegt de chef. “We zijn nog maar een dik jaar open en halen nu al 16. Dat is heftig. Of dit extra druk geeft? Ja, toch wel. Maar we leggen met het hele team sowieso druk op onszelf. Zelf ben ik ook enorm perfectionistisch, dus de druk lag altijd al hoog. We doen vooral graag wat we doen en daar gaan we verder mee.”

Ook straf in Edegem: Stable van Njegos Kalicanin en chef Tom Loockx doet er ook nog een lap bovenop door van 14,5 naar 15 te stijgen. Nebo van Dimitri De Koninck op Nieuw Zuid stijgt zelfs van 15 naar 15,5.

Nils en Annelies van Neon zijn een opmerkelijke nieuwkomer uit Lier.© Jeroen Hanselaer

Duurzaamheid als mantra

Komaf mag dan wel de Ontdekking van het Jaar zijn, maar Neon in Lier zat ook heel dicht bij die onderscheiding. Het restaurant van Nils Proost kookt met duurzaamheid als mantra en wist met die creatieve keuken als nieuwkomer meteen een sensationele 14,5 te behalen. Hetzelfde kunststukje werd waargemaakt door Untitled – het restaurant boven The Jane – en wijnbistro Glass op het Zuid.

LEES OOK. Proeven bij Neon: het licht zien tijdens de lunch

In de Kempen is er geen nieuwe zaak die als een komeet naar boven schiet, maar daar ligt het succes meer in de breedte, met maar liefst zeven nieuwe zaken in de gids die tussen 12 en 13 behalen. De grootste sprong voorwaarts is er van Les Deux in Herenthout, het huiskamerrestaurant dat van 12 naar 13,5 springt.

LEES OOK. Wij proefden bij Les Deux: de meest pure manier om een restaurant te runnen (+)

LEES OOK. Gault&Millau brengt 21ste gids uit met maar liefst 32 (!) Antwerpse nieuwkomers: “Vooruitgang in laatste 15 jaar is kolossaal”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER