Aandeelhouders Bpost worden nerveus nu overheid naar concurrentie lonkt voor krantencontract

© Boumediene Belbachir

Het kernkabinet heeft maandag nog geen beslissing genomen over de toekenning van het nieuwe krantencontract. Dat nieuwe, vierjarige contract voor de bedeling van kranten en tijdschriften over het hele land is bijzonder belangrijk voor Bpost.

Farid El Mabrouk

Het krantencontract is al jaren in handen van Bpost en zorgt voor de nodige controverse. Niet alleen omdat de politiek de uitgevers een handje toesteekt bij de distributie van kranten en tijdschriften. Maar ook omdat er veel geld naartoe gaat. Ondertussen besliste de regering wel om er 50 miljoen euro af te doen, maar het contract is ook nu nog altijd goed voor 125 miljoen euro. Als klap op de vuurpijl bleek een tijdje geleden dat er bij de toekenning van het vorige contract afspraken zouden zijn gemaakt tussen Bpost, de uitgevers en een andere speler op de markt, PPP.

Hoe dan ook is het contract voor de Belgische post bijzonder belangrijk. Momenteel is dat goed voor 1.500 voltijdse banen. Volgens de vakbonden bij het overheidsbedrijf zijn er bij Bpost in totaal zelfs 4.500 mensen mee bezig. Niet alleen bij het bedrijf en de vakbonden, maar ook bij de aandeelhouders is de schrik voor een verlies van het contract groot. Op de beurs verloor Bpost maandagvoormiddag al 10 procent.

Het krantencontract zou goed zijn voor 1.500 jobs bij Bpost.© Boumediene Belbachir

Dat heeft allemaal ook te maken met een rapport dat de Federale Overheidsdienst Economie maakte over de toekenning van het contract. De FOD zou daarbij voorstellen om het contract niet te gunnen aan Bpost, maar aan PPP en het Franse Proximy. PPP zou dan de kranten kunnen bezorgen en Proximy de tijdschriften.

Het kernkabinet boog zich maandag in de vroege namiddag over de heikele kwestie, maar nam vooralsnog geen beslissing. Bedoeling is dat het dossier de volgende dagen voort wordt bekeken in zogenaamde interkabinettenwerkgroepen. Wanneer het dan weer naar de kern verhuist, is nog niet duidelijk.

Ecolo verzet zich tegen een bedeling door een andere speler dan Bpost.© BELGA

De verschillende regeringspartijen willen onder meer eerst nog te weten komen wat de effecten zijn voor Bpost bij een mogelijk verlies van het contract. Ecolo verzet zich ook tegen een toekenning van het contract aan andere spelers. De Franstalige groenen geloven niet dat PPP en Proximy in staat zijn om in te staan voor de bedeling over heel het land. Zij volgen zo de kritiek die ook te horen is bij de vakbonden bij Bpost. “Bpost bedeelt in het hele land, elke dag, ook op zaterdag. De kranten worden verdeeld in elke straat van het land. Hoe zal de verdeling verder gegarandeerd worden tot in de verste uithoeken? Kunt u zich voorstellen dat ze duizenden werknemers moeten vinden die twee uur zullen werken van 5 tot 7 uur ’s morgens, tijdens de week en op zaterdag, voor enkele euro’s?”, vragen de bonden zich in een gezamenlijke mededeling af.

Bij de andere partijen is er veel minder tegenstand. Ook niet bij de PS, dat anders een grote pleitbezorger is van Bpost. Op het kabinet van bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) wordt ook benadrukt dat het rapport van de FOD Economie niet zomaar een advies aan de regering is. Het gaat om een formele selectieprocedure die aan Europese regels moet voldoen. Geen rapport dat de regering zomaar naast zich neer kan leggen dus, klinkt het daar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen