© 2017 Bloomberg Finance LP

Illegaal tankstation opgerold in Wommelgem: voor 21.000 euro aan accijnzen ontdoken

De douane en politiezone MINOS hebben in Wommelgem een illegaal tankstation opgerold. Er stond een pomp om diesel in het zwart aan te kopen. Met een capaciteit van 35.000 liter kon er voor 21.000 euro aan accijnzen worden ontdoken. Het magazijn is verzegeld, de goederen en twee vrachtwagens die reden op de illegale diesel werden in beslag genomen. De betrokkenen zijn geïdentificeerd.

De douane heeft in samenwerking met de politiezone MINOS vorige week een illegaal tankstation ontdekt in een magazijn in Wommelgem. Er stond een pomp waarmee illegaal diesel kon worden getankt. Het gaat om zo'n 35.000 liter, goed voor 21.000 euro aan ontdoken accijnzen. Het magazijn werd verzegeld, de goederen en twee vrachtwagens die reden op de zogenoemde "rode diesel" werden in beslag genomen.

Rode diesel

Rode diesel, ook wel gasolie genoemd, wordt gebruikt om te verwarmen bij particulieren of landbouwbedrijven, voor generatoren of voor de aandrijving van landbouwvoertuigen. Aan de gasolie wordt een rode kleurstof toegevoegd om een onderscheid te kunnen maken met gewone diesel. Het valt onder een lager accijnstarief. Het rijden op rode diesel met gewone voertuigen is illegaal omdat het accijnzen ontwijkt. Als het wordt gebruikt door transportbedrijven gaat het ook om oneerlijke concurrentie.

"Betrokkenen werden geïdentificeerd ter plaatse en zullen na het afronden van het onderzoek de rekening gepresenteerd krijgen", aldus de douane. "Het behoort tot de bevoegdheid van het openbaar ministerie of dat met een minnelijke schikking kan of met een dagvaarding en verdere vervolging met gevangenisstraf."

Meest gelezen