© ATV

Vakbonden en bestuur ZNA en GZA bezorgd na politieke inmenging Els van Doesburg: “Geen personeel weigeren omwille van hoofddoek”

Antwerpen -

Vakbonden en bestuursleden van ZNA en GZA maken zich zorgen over ideologische hordes die moeten genomen worden voor de fusie tussen de twee ziekenhuisgroepen. Bij GZA is een hoofddoek op de werkvloer toegelaten, bij ZNA niet. “We hopen dat de raad van bestuur ideologische dogma’s achterwege zal laten. We mogen geen zorgpersoneel uitsluiten omwille van een hoofddoek”, zeggen vakbonden ACV en BBTK.

David Van Turnhout

LEES OOK. ZNA-medewerkers misnoegd over “politieke inmenging” Els van Doesburg: “Voorzitter heeft Instagrampost over genderzorg tegengehouden”

De megafusie tussen de Antwerpse ziekenhuisgroepen GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) en ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) zit in de startblokken. Maandag kreeg het personeel via een online infosessie te horen wat het voorakkoord tussen de directie en de sociale partners in grote lijnen inhoudt voor hun eengemaakte personeelsstatuut. Over veel beslissingen, waaronder ook ideologische, heerst op dit moment echter nog onduidelijkheid. Zo bereikten de twee ziekenhuisgroepen bijvoorbeeld nog geen akkoord over het dragen van een hoofddoek door personeel op de werkvloer. Bij GZA is dit toegelaten onder bepaalde voorwaarden, waaronder garantie op hygiëne, maar bij ZNA niet. Omdat beide instellingen sterk van beleid en visie verschillen, verwachten vakbonden en bestuursleden hierover nog pittige debatten.

“Ideologische dogma’s”

“Ik maak me daar zorgen over”, zegt Ken Van den Heuvel van de socialistische vakbond BBTK. “Hoewel N-VA graag uitpakt met haar deelname aan de Pride raakte bekend dat ZNA-voorzitter Els van Doesburg een Instagrampost heeft tegengehouden van het Centrum voor Genderzorg naar aanleiding van de Pride. Van Doesburg staat bekend om haar conservatieve standpunten, maar het moet duidelijk zijn dat politici in een raad van bestuur de stad vertegenwoordigen en niet ten persoonlijke titel om een ideologie door te duwen.” Van den Heuvel hoopt op een breedgedragen oplossing voor het hoofddoekendossier en wil dat het personeel daarbij in aanloop naar de fusie wordt gehoord. “Personeel uitsluiten omwille van het dragen van een hoofddoek zal trouwens een impact hebben op de werkdruk van alle personeel.”

Ken Van den Heuvel van de socialistische vakbond ABVV-BBTK.© rr

Ook Bart Thys van ACV Puls is bezorgd. “De raad van bestuur mag geen ideologische extremismen opzoeken en mag niet botsen op ideologische dogma’s die werknemers uitsluiten”, aldus Thys. “We hopen dat Els van Doesburg en de hele raad van bestuur de geest openhouden voor een oplossing die werkt.” Die moet voor Thys vooral pragmatisch zijn. Ook hij meent dat een hoofddoekendebat niet mag leiden tot het wegvallen van personeel, met meer werkdruk voor wie overblijft tot gevolg.

Neutrale overheid

Schepen en ZNA-voorzitter Van Doesburg doet op dit moment nog geen uitspraken over het dragen van een hoofddoek op de werkvloer van het nieuwe fusieziekenhuis. “Er zal op termijn een gemeenschappelijk reglement komen rond kledingvoorschriften. Daar kunnen we nu nog niks over kwijt. We zijn in volle voorbereiding van de fusie”, zegt ze. Van Doesburg gaf eerder in Gazet van Antwerpen aan dat het dragen van hoofddoeken door overheidspersoneel niet kan in het kader van een neutrale overheid. Ze juichte een hoofddoekenverbod voor leerlingen in Antwerpse scholen toe. Van Doesburgs visie op het dragen van een hoofddoek op de werkvloer van een verzelfstandigd fusieziekenhuis blijft voorlopig echter in mysterie gehuld.

Zowel Tatjana Scheck (Vooruit) als Karen Maes (Groen), beiden lid van de algemene vergadering van ZNA, pleiten intussen voor de mogelijkheid van het dragen van een hoofddoek door zorgpersoneel van het nieuwe ziekenhuis. Het laatste woord is over deze kwestie dus nog niet gezegd.

Els van Doesburg.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER