Screenshot uit "Bestemming X" op VTM

2 Vlaamse tv-programma's winnen prestigieuze Gouden Roos: "Bestemming X" en "Recht naar de gevangenis"

De tv-programma's "Bestemming X" (VTM) en "Recht naar de gevangenis" (Play4) hebben in Londen een Gouden Roos gewonnen. Dat zijn de prestigieuze, Europese prijzen voor beste amusementsprogramma's op tv en nieuwe media. VRT kon haar nominatie voor "Seasons of sex" niet verzilveren. Ook de Waalse RTBF-serie "Trentenaires" sleepte geen prijs in de wacht.

Op de 62e uitreiking van de Gouden Rozen (Rose d'Or Awards) in Londen zijn 2 Vlaamse tv-programma's in de prijzen gevallen. In de categorie "wedstrijd-realityprogramma" wint "Bestemming X" van productiehuis Geronimo. 

Tien onbekende Vlamingen trekken daarin op roadtrip doorheen Europa. Ze reizen in een geblindeerde, zwarte bus en moeten aan de hand van tips hun bestemming raden. Het programma werd uitgezonden op VTM en had gemiddeld 731.000 kijkers. Het programma is intussen verkocht aan 5 landen, waaronder ook aan de Britse openbare omroep BBC.

BEKIJK - De trailer van "Bestemming X":

Videospeler inladen...

In de categorie "non-fictie entertainment" heeft "Recht naar de gevangenis" van productiehuis Woestijnvis gewonnen. Daarin delen 6 machthebbers de cel met 6 ex-gedetineerden, gedurende 4 dagen. Samen testen ze de gevangenis van Haren. Eén van de kandidaten die zich mee laat opsluiten, is voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Het programma werd uitgezonden op Play4.

BEKIJK - De trailer van "Recht naar de gevangenis":

Videospeler inladen...

Het programma "Seasons of sex" van productiehuis Hotel Hungaria voor VRT MAX was genomineerd in de categorie series op verschillende platformen, maar viel uiteindelijk niet in de prijzen. Ook de RTBF-serie "Trentenaires", de Franstalige tegenhanger van de populaire Vlaamse soap Dertigers, kon haar nominatie niet verzilveren in de categorie soaps/telenovelles.

"Feit dat er meerdere Vlamingen op het podium stonden en dat twee van hen aan de haal gingen met een Gouden Roos bewijst de creativiteit van de Vlaamse media-industrie", zegt voormalig VRT-televisiemanager Jean Philip De Tender, die nu aan het hoofd staat van de European Broadcasting Union (EBU).

De Gouden Roos is de meest prestigieuze Europese prijs voor amusementsprogramma's op televisie en bekroont "originaliteit, kwaliteit en creativiteit in amusementsprogramma's op tv en nieuwe media". De genomineerden werden geselecteerd uit meer dan 700 inzendingen in 13 categorieën.

In 2018 wonnen twee VRT 1-programma's de Gouden Roos: "Down the road" en "Sorry voor alles". Vorig jaar won "James de musical" (Play4). Ook "De mol" (in 2000) "Benidorm bastards" (in 2010) en "Wat als?" (in 2013) wonnen al een Gouden Roos.

Meest gelezen