Bestuurder die inreed op publiek oldtimermeeting test toch positief op drugs

© emd

De Britse bestuurder van het Volkswagenbusje dat tijdens het Kevertreffen in Ninove vorig jaar inreed op enkele toeschouwers, heeft na de feiten positief getest op THC, het actieve bestanddeel van cannabis. De 39-jarige man moest gisteren voor de politierechtbank van Aalst verschijnen, maar gaf verstek.

Wim Jacobs

De feiten zelf dateren van zondag 13 maart 2016. Het busje van de Brit stond die namiddag ter hoogte van het Oud Stadhuis geparkeerd. Toen het evenement kort na 15 uur op zijn einde liep, stapte de man in. Hij draaide de sleutel van het stopcontact om, het busje schoot plots vooruit en reed in op vijf toeschouwers en drie geparkeerde wagens. Twee personen waren zwaargewond, twee anderen liepen lichte verwondingen op, een vijfde kwam met schrik weg, maar was in shock.

De eigenaar van het voertuig verklaarde enkele dagen later dat hij niet wist dat zijn busje in versnelling stond. “Ik dacht dat hij in neutraal stond toen ik hem startte. Ik had hem zo geparkeerd. Is er nu in de loop van de dag iemand ingestapt en heeft die de pook per ongeluk aangeraakt, ik weet het niet. Ik voel me belabberd door wat er gebeurd is en hoop nu vooral dat alles goed komt met die gewonde mensen.”

'Zuiver ongeval'

De Brit benadrukte ook dat hij absoluut niet gedronken had, het parket bevestigde dat toen. “Volgens de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige zou het gaan om een ‘zuiver’ ongeval, in die zin dat de bestuurder van het aanrijdende voertuig een verkeerd rij/schakelmanoeuvre zou hebben uitgevoerd”, klonk het.

De zaak stond gisteren op de rol van de politierechtbank in Aalst, maar van de 39-jarige chauffeur ontbrak elk spoor. Er was wel een advocaat voor de burgerlijke partijen en een advocaat voor het bureau van autoverzekeraars, een vzw die werd opgericht om de schade veroorzaakt in België door buitenlandse voertuigen te vergoeden. “Wij hebben intussen denk ik genoeg provisie uitbetaald.”

Sporen van THC

Tijdens de vordering van de procureur kwam wel iets bijzonder aan het licht. “De beklaagde testte positief op drugs.” In het bloed of de urine van de 39-jarige Brit zouden die dag sporen van THC, de actieve stof van cannabis, aangetroffen zijn. Of dat betekent dat de chauffeur nog onder invloed was van de drug op het moment van het ongeval is niet helemaal duidelijk. Het effect van cannabis duurt twee tot vier uur, THC blijft tot veertien dagen lang in het bloed opspoorbaar en tot dertig dagen in de urine.

Voor de boete en het rijverbod van de Brit zal het in ieder geval weinig uitmaken, positief is positief. Politierechter Mireille Schreurs doet uitspraak op 22 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen