Foto: VRT NWS

Lochristi en Wachtebeke fuseren in 2025

In Oost-Vlaanderen hebben Wachtebeke, met een kleine 8.000 inwoners, en Lochristi, met ruim 23.000 inwoners, een fusie goedgekeurd. Lochristi blijft de naam van de fusiegemeente, die kan rekenen op een schuldovername van 12,3 miljoen euro.

In Lochristi vond vanavond tijdens de laatste gemeenteraad de definitieve goedkeuring plaats. Wachtebeke had de fusie vorige week al goedgekeurd. Daar gebeurde dat unaniem.

Hoewel Vlaams Belang in Lochristi aanvankelijk een referendum over de kwestie had gevraagd, sloot de partij zich uiteindelijk aan bij het besluit. Nu de twee gemeenteraden hun goedkeuring gaven aan het fusiebesluit zal het dossier ingediend worden bij de Vlaamse regering.

"Het huwelijk is nu gesloten", zegt Loots gemeenteraadsvoorzitter Jean Pierre Raman na de zitting. "Maar we moeten nog 399 dagen wachten om te consumeren. En het duurt nog 321 dagen voor we weten wie dat mag doen." In Lochristi scoort Open VLD al jaren sterk, met 15 van de 27 gemeenteraadsleden.

Na de fusie zal Lochristi 31 gemeenteraadsleden tellen en 203 ambtenaren. De operatie maakt het mogelijk heel wat eenmansdiensten samen te voegen.

17 identieke straatnamen

Met de samenvoeging van beide gemeenten wordt Lochristi 94,87 vierkante kilometer groot. Wachtebeke blijft beschikken over een eigen gemeentelijk administratief centrum. Naast 9080 blijft ook het postnummer 9185 behouden.

Er zijn in de twee gemeenten zeventien identieke straatnamen. Om verwarring te vermijden, krijgen straten met het minst aantal inwoners en bedrijven een nieuwe straatnaam.

Vanaf 1 januari 2025 zal het nieuwe Lochristi bestaan uit de deelgemeenten Beervelde, Lochristi, Zaffelare, Zeveneken en Wachtebeke.

Meest gelezen