Hoe meer de sneeuw samengedrukt wordt, hoe gevaarlijker de situatie, want dan vormt er zich een ijslaagje.
Volledig scherm
Hoe meer de sneeuw samengedrukt wordt, hoe gevaarlijker de situatie, want dan vormt er zich een ijslaagje. © ThinkStock

IJs, sneeuw, ijzel en rijm: opgepast voor gladde wegen bij dit soort weer

In de laatste maanden van het jaar is het altijd opletten geblazen voor een slippertje. Zowel automobilisten, fietsers als voetgangers ondervinden hinder van een glad wegdek. Maar wat zorgt er precies voor dat je bij onvoorzichtigheid gaat slippen? En wat is nu het verschil tussen ijs, rijm en ijzel?

7 reacties

  • Eric Rabaaj

    5 maanden geleden
    Defensief rijden en aangepaste snelheid....dat helpt de veiligheid al voor een heel groot deel.
  • richard lenssens

    5 maanden geleden
    Als je deftige winterbanden hebt en aangepaste rijstijl dan is risico om ongeval te krijgen al direct met 100% minder maar jammer genoeg zijn er die denken dat winterbanden weggegooit geld is(niet waar want je zomerbanden gaan 2x langer mee).Met winter-banden heb je al beter grip vanaf 7 graden naar minimum temperaturen wat voor de persoonlijke(en ook andere) veiligheid beter is,men mag ze gerust verplichten.
  • Ward Peeters

    5 maanden geleden
    Met de fiets is het nog veel gevaarlijker dan met de auto. En als het sneeuwt, wordt die dikwijls gewoon op het fietspad geduwd als dat geruimd wordt.
  • Ferdinand Nuyts

    1 jaar geleden
    "Sneeuw, ijzel, rijm" Dan blijf je echt weg met een elektrische wagen, zij hebben geen ontkoppelingspedaal net zoals een automaat... levensgevaarlijk.
  • Rik De Hondt

    1 jaar geleden
    Als iedereen een beetje normaal doet, komt dat allemaal goed, uiteraard altijd uitzonderingen die zich sterk voelen met hun dikke bakken