Aangeboden door HBVL Shop

Drie manieren om je gevel te isoleren: welke past het best bij jouw huis?

Je huis isoleren is een investering die niet alleen het binnenklimaat verbetert, maar ook kan helpen bij het besparen op energiekosten. Wie de muren van z’n woning wil isoleren, heeft 3 opties: isoleren langs de buitenkant, isoleren langs de binnenkant of de spouwmuur opvullen. Maar welke methode is nu het meest efficiënt?

1. Isoleren langs de buitenkant 

Isolatie langs de buitenkant van de gevel is een zeer effectieve methode, maar gezien de omvang van de werken meteen ook de duurste optie. Je krijgt hiervoor niet alleen een investering die zich snel terugverdient door de energiebesparing, maar ook een opgefrist huis. Door isolatieplaten aan te brengen en deze mooi af te werken, verbetert de isolatiewaarde en krijgt de gevel ook een nieuwe uitstraling.

Deze methode biedt optimale isolatie zonder ruimteverlies binnen, voorkomt koudebruggen en vermindert vochtproblemen. De aangebrachte lagen zorgen er wel voor dat je gevel breder wordt, dus bespreek dit eerst met je architect of de stedenbouwkundige dienst.

 

2. Isoleren langs de binnenkant 

Soms is het om praktische, stedenbouwkundige of budgettaire redenen niet mogelijk om je buitengevel te isoleren. In dat geval kan je ervoor kiezen om je gevel langs de binnenkant te isoleren. Dan wordt isolatiemateriaal aan de binnenmuren toegevoegd, wat resulteert in een energiebesparing maar ook een klein ruimteverlies.

Het risico op koudebruggen en vochtproblemen neemt hierbij toe omdat buitenmuren kouder worden. Om deze problemen te minimaliseren, is het van cruciaal belang om te werken met een dampscherm, dampopen isolatiematerialen (zoals Ursa glaswol) en een dampopen afwerking. Laat ook deze methode daarom best door een erkend bedrijf uitvoeren.

LEES OOK. Infraroodpanelen, de oplossing voor hoge energierekeningen? 

 

3. De spouwmuur opvullen 

Tussen de binnen- en buitengevel van een woning bevindt zich een kleine spatie, ook wel de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen, maar heeft ook een isolerende functie. Je kan de isolatie in je spouwmuur verbeteren door je spouw op te vullen met isolatiemateriaal.

Het inblazen van glaswolvlokken is een populaire keuze, maar het rendement kan iets lager zijn vanwege de beperkte ruimte in de spouw. Deze methode vereist ook gespecialiseerde kennis en vaardigheden, voor kwaliteitsvolle resultaten werk je daarom best met een betrouwbare aannemer.

 

Conclusie 

Investeer in de juiste isolatie om niet alleen energie te besparen, maar ook het comfort en de duurzaamheid van je woning te verbeteren. Hoewel elk van deze methoden zijn voordelen heeft, is er geen ‘one-size-fits-all’ oplossing. De keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, technische haalbaarheid en esthetische voorkeuren. Onze partner Iso Protect heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de isolatie en afwerking van woningen. Vraag een gratis adviesgesprek aan met één van hun experts via hbvlshop.be en ontvang een vrijblijvende offerte op maat.

Gerelateerd

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws