Bruno Tobback trekt Europese lijst Vooruit: "Maken goede kans om drie zetels te halen"

Bruno Tobback verlaat de nationale politiek en trekt naar Europa. Hij is de lijsttrekker voor Vooruit bij de Europese verkiezingen. Tobback krijgt de eerste plaats op de lijst ten koste van Kathleen Van Brempt, die de laatste drie verkiezingen lijsttrekker was en meer dan 15 jaar in het Europees Parlement zetelde. 

Het gerucht deed al even de ronde, maar nu is het officieel: Tobback trekt de Europese lijst voor Vooruit. Dat besliste het partijbureau gisteren. Hij verlaat dus de nationale politiek, waar hij bijna 30 jaar actief is.

De voormalige voorzitter van de socialisten zetelde in het Vlaamse en federale parlement en was tussen 2004 en 2007 ook minister in de federale regering. In het Vlaams Parlement focuste hij zich de laatste jaren op milieu- en klimaatdossiers. Domeinen waarbij de beslissingen in de eerste plaats op het Europese niveau genomen worden.

Klimaatbeleid als industriële revolutie

“Europa is de beste plaats om een echt industriebeleid te voeren, waarmee we jobs kunnen creëren, voor onze welvaart kunnen zorgen én voor onze planeet kunnen zorgen.” Volgens Tobback ligt er op Europees niveau “een unieke kans om een industriële revolutie van onze tijd” vorm te geven, door een sterk klimaatbeleid te voeren. 

“Hierdoor verzekeren we de jobs, de welvaart en de veiligheid voor de volgende generatie.” En met Vooruit wil Tobback hier op een sociale manier mee richting aan geven, zo zegt hij in “De ochtend” op Radio 1. “Het is in het belang van Vlaanderen en België om dit op Europees niveau te doen.”

BELUISTER - Bruno Tobback legt in "De ochtend" uit waarom hij Europees niveau aan de slag wil gaan:

Haalt Vooruit twee zetels?

Kathleen van Brempt moet genoegen nemen met de tweede plaats. Ze was de afgelopen drie Europese verkiezingen het boegbeeld van de Vlaamse socialisten. De Antwerpse zetelt opgeteld al 17 jaar in het Europees Parlement, tussen 2000 en 2003 en sinds 2009.

Als invloedrijk lid van de sociaaldemocratische fractie was ze onder meer verantwoordelijk voor de dossiers rond internationaal handelsbeleid en zat ze de parlementaire commissie voor over de coronapandemie. 

Het is afwachten of die tweede plaats genoeg is voor een zitje in het parlement. In 2019 haalden de socialisten ongeveer 10 procent bij de Europese verkiezingen, dat leverde maar één zetel op. De goede peilingen - 15 procent zou genoeg moeten zijn - doen Vooruit hopen op twee Europese zitjes.   

Tobback zelf mikt op drie zetels in het Europees Parlement voor zijn partij. “Dat is op dit moment een realistische ambitie. Ik ben ervan overtuigd dat we een goede kans maken om die te halen.”

In de campagne voor de Europese verkiezingen zal Tobback als lijsttrekker de degens kruisen met onder meer Wouter Beke (CD&V) en Johan Van Overtveldt (N-VA).

Meest gelezen