Direct naar artikelinhoud
NieuwsTelevisie

Wie betaalt de prijs nu steeds meer Vlamingen hun kabelabonnement opzeggen?

Nu we meer kunnen kiezen wat we kijken, ruilen we ons kabelabonnement sneller in voor een abonnement op streamingdiensten.Beeld Thinkstock

In drie jaar tijd hebben bijna dubbel zoveel Vlamingen hun digitale tv-abonnement ingeruild voor een streamingdienst. Moeten internetaanbieders die hiervan profiteren bijdragen aan Vlaamse films en televisie? Vooruit vindt van wel, maar mediaminister Benjamin Dalle (cd&v) aarzelt.

Waarom investeren in een kabelabonnement als je ook gewoon online televisie kan kijken? Die vraag stellen steeds meer Vlamingen zich. Streamen is immers goedkoper en de tijd waarin we doelloos door de zenders zapten is voorbij.

In drie jaar tijd is het aantal kabelknippers – die hun tv-kabel ‘doorknippen’ en vervangen door een streamingdienst – bijna verdubbeld: van 6 procent in 2019 naar 11 procent in 2022. Bij de 25- tot 34-jarigen heeft al bijna een op de drie de digicorder vaarwel gezegd.

Lees ook

De digicorder buitengooien en honderden euro’s besparen is geen slecht idee: zo pakt u dat aan

De overstappers kiezen vooral voor een abonnement op streamingdienst Netflix, gevolgd door Disney+ en Streamz, zo toont de jaarlijkse Digimeter van onderzoekscentrum Imec. Ook gratis apps zoals VTM GO en VRT MAX worden steeds populairder.

3 euro per abonnee

Het nieuwe kijkgedrag heeft ernstige gevolgen voor Vlaamse televisiemakers en productiehuizen. Om te kunnen opboksen tegen grote internationale spelers krijgen zij sinds een 2014 een financieel duwtje in de rug van televisiedistributeurs zoals Telenet en Proximus, die een bijdrage per abonnee betalen.

Logisch, oordeelt de Vlaamse overheid, aangezien die spelers geld verdienen aan televisieabonnementen. Alleen: nu zien zij hun abonnees slinken.

De Vlaamse regering doet haar best om in te spelen op het veranderende televisielandschap. In 2019 werd de investeringsplicht al uitgebreid naar streamingplatformen zoals Netflix. Vanaf volgend jaar zullen de tv-distributeurs 3 euro in plaats van 1,6 euro per abonnee betalen.

Voor streamingplatformen wordt de bijdrage opgetrokken van 2 naar 4 procent van de lokale omzet. Ook videoplatformdiensten zoals TikTok, Instagram en YouTube zullen voortaan onder de regeling vallen.

Faire bijdrage

Maar hoe zit het met de aanbieders van internet, zoals VOO, Base, Orange en een tiental anderen? Vandaag hoeven zij niets bij te dragen aan Vlaamse producties. Toch profiteren ook zij van de verschuiving naar online televisie. Wie vlotjes een film of serie wil streamen, heeft immers een sterk data-abonnement nodig.

“Als de trend van de kabelknippers zich doorzet, dreigt er steeds minder geld te vloeien naar de Vlaamse audiovisuele sector. Daarom is het maar logisch dat we een faire bijdrage vragen aan iedereen die langs de kassa passeert”, vindt Katia Segers, Vlaams Parlementslid voor Vooruit.

“Zeker als je ziet dat de prijzen per gigabyte in Vlaanderen hoger liggen dan in onze buurlanden.” Vooruit dient daarom een voorstel in om internetaanbieders minstens 10 procent van hun lokaal gerealiseerde omzet te laten investeren in Vlaamse film- en televisieproducties.

Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) is zo’n uitbreiding op dit moment niet aan de orde, aangezien de geplande aanpassingen nog in voege moeten gaan. Daarna staat er wel een evaluatie gepland. Zijn woordvoerder: “Als blijkt dat het aantal kabelknippers de volgende jaren nog meer stijgt, kan altijd bekeken worden of de bijdrage moet worden uitgebreid naar de internetaanbieders.”