Mathieu van der Poel en Demi Vollering zijn wielrenners van het jaar in Nederland

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Demi Vollering (SD Worx) zijn maandag uitgeroepen tot wielrenners van het jaar in Nederland. De 28-jarige Van der Poel werd in 2023 wereldkampioen in het veld en op de weg. Vollering, 27 jaar, won onder meer de Tour de France Femmes.

Jens Heylen
Bron: BELGA

Van der Poel veroverde de Gerrit Schulte Trofee voor beste wielrenner eerder in 2019 en 2020. Hij won in januari voor de vijfde keer de wereldtitel in het veldrijden. Daarna schreef hij op de weg Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix op zijn naam. In augustus veroverde hij in Glasgow als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1985 de wereldtitel. Van der Poel volgt Dylan van Baarle op.

Bij de vrouwen mocht Vollering voor de eerste keer in haar carrière de Keetie van Oosten-Hage Trofee in ontvangst nemen. Zij won in 2023 voor het eerst de Tour de France Femmes en daarnaast ook Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, de Amstel Gold Race, de Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen. Ze werd tweede in de Vuelta en greep zilver bij het WK op de weg, na teamgenote Lotte Kopecky. Als wielrenster van het jaar volgt ze Annemiek van Vleuten op.

Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) werd uitgeroepen tot talent van het jaar en ontving de Gerrie Knetemann Trofee. De 21-jarige Pieterse werd Europees kampioene in het veldrijden en het mountainbiken, waarin ze ook het wereldbekerklassement won.

De nieuwe prijs voor wielerploeg van het jaar ging naar Jumbo-Visma. De ploeg wist in 2023 het eindklassement in zowel de Giro d’Italia, Tour de France als de Vuelta te winnen. Het team boekte in 2023 69 zeges.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer