Zo'n 40 ouders krijgen verkeerd geslacht van hun baby te horen, Kortrijkse gynaecoloog ontdekt fout

Zo'n veertig ouders uit West- en Oost-Vlaanderen die een kindje verwachten, kregen na de NIP-test het verkeerde geslacht te horen. De NIP-test is een bloedonderzoek dat op zo'n drie maanden van de zwangerschap wordt uitgevoerd, om te kijken of het kindje afwijkingen heeft.Ā Ook het geslacht wordt dan meegegeven. Door een technische storing in het labo in Gent dat de testen uitvoert, kregen ouders het verkeerde geslacht door.Ā 

Bij 40 ongeboren kindjes in Oost- en West-Vlaanderen kregen de ouders na de NIP-test (NIPT) vorige maand het verkeerde geslacht van hun ongeboren baby te horen. Pas na enkele weken kwam de fout aan het licht. Een gynaecoloog in AZ Groeninge in Kortrijk merkte de fout op. Hij zag bij een echografie duidelijk een jongetje, terwijl de moeder had doorgekregen dat ze zwanger was van een meisje.

De arts nam contact op met het laboratorium in het Gentse AZ Maria Middelares, dat voor zeven ziekenhuizen in de regio de NIPT uitvoert. Daar bleek dat er bij een reeks testen een technisch probleem was bij de geslachtsbepaling.Ā 

Technische storing

ā€œDe technische storing vond eind oktober plaats bij een reeks van een 80-tal stalenā€, zegt Catherine Zenner, woordvoerder van AZ Maria Middelares. ā€œZodra bij een echo bleek dat het geslacht verschillend was dan aangegeven door de NIPT, is ons protocol in werking getreden. Alle stalen zijn volgens de procedure opnieuw geanalyseerd en daaruit bleek dat de geslachtsbepaling verkeerd was, bij een 40-tal stalen.

ā€De betrokken artsen en ouders zijn onmiddellijk daarna gecontacteerd, ongeveer drie weken na de oorspronkelijke NIPT. ā€œWe analyseren elk jaar 6.600 stalen en het is de eerste keer dat dit gebeurtā€, zegt Zenner. ā€œWe geven altijd mee, bijvoorbeeld via onze brochures en aanvraagformulieren, dat het geslacht altijd bevestigd moet worden door een echo."

Het Gentse ziekenhuis benadrukt dat de fout enkel bij het geslacht zat en bij geen enkele andere parameter die wordt getest.

Meest gelezen