Verdachte in Marokko bekent dat hij dreigmails met (valse) bommeldingen stuurde naar Brusselse en Waalse scholen 

In Marokko is een man opgepakt die verdacht wordt van de valse bommeldingen op 27 scholen in Brussel en Wallonië. Dat meldt RTBF en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Hij heeft intussen ook bekend dat hij de dreigmails stuurde. 

Vandaag zal alles in de zowat 30 scholen in Brussel en Wallonië weer normaal verlopen, maar dat was gisteren wel even anders. Ze moesten allemaal uit voorzorg gesloten blijven, omdat er via mail gedreigd was met een aanslag met een bom. Ongeveer 10.000 leerlingen werden door de sluiting getroffen.

De scholen werden een voor een gecheckt, maar er kon niets gevonden worden. Op een valse bommelding staan zware straffen: celstraffen van 3 maanden tot 2 jaar en een geldboete van 400 tot 2.400 euro. Bovendien lopen daders het risico dat ze moeten opdraaien voor de kosten van de interventie(s).

Het federaal parket heeft de zaak gecoördineerd, om het overzicht tussen de verschillende parketten te behouden. In Marokko kon gisteren een verdachte, van Marokkaanse nationaliteit, opgepakt worden. Wat zijn motief is, is nog niet geweten. In de mail werd wel losgeld geëist. 

"De federale politie heeft doorgedreven onderzoek gevoerd en kon lokaliseren vanwaar de mails verstuurd werden", zegt Willemien Baert van het Brusselse parket. "Hij is verhoord en heeft ook bekentenissen afgelegd. Hij geeft dus toe dat hij de mails verstuurde. Over zijn motief is nog niet veel duidelijkheid, maar het is alvast niet terroristisch. Het onderzoek zal nog moeten uitwijzen waarom er scholen in België geviseerd werden."

Meest gelezen