Een van de arbeiders wordt verwelkomd door Pushkar Singh Dhami, minister-president van de deelstaat Uttarakhand.

Alle 41 arbeiders die vastzaten in ingestorte tunnel in India zijn na 17 dagen gered

In India zijn alle 41 arbeiders die vastzaten in een ingestorte tunnel in de Himalaya, veilig naar buiten gehaald. Ze werden met gejuich verwelkomd door een menigte buiten, nadat ze 17 dagen hadden vastgezeten. Vanmorgen waren reddingswerkers erin geslaagd om hen te bereiken. 

Gejuich en applaus weerklonk toen de reddingswerkers tot bij de 41 arbeiders raakten die al 17 dagen vastzaten in de ingestorte tunnel.  

BEKIJK - 17 spannende dagen onder de grond:

Videospeler inladen...

Vanmorgen waren de reddingswerkers erin geslaagd een buis van ongeveer 90 centimeter doorsnee door het puin te boren. De laatste meters moesten ze met de hand en met kleine werktuigen graven, omdat alle machines waren uitgevallen. 

Door de buis moesten de reddingswerkers kruipen om de arbeiders een voor een op draagberries weg te halen. De eerste arbeider werd deze namiddag (avond in India) naar buiten gebracht. In een snel tempo - minder dan een uur - volgden de 40 anderen. Ze zijn veilig en wel.

Bij het buitenkomen kregen de arbeiders een bloemenkrans van Pushkar Singh Dhami, minister-president van de deelstaat Uttarakhand. Ze zijn daarna naar het ziekenhuis gebracht voor medisch onderzoek.

Overleven dankzij luchttoevoer, voedsel, water langs een pijp

De arbeiders zaten vast sinds 12 november. Ze waren een snelwegtunnel aan het graven van zo'n 4,5 kilometer lang in de noordelijke deelstaat Uttarakhand in het Himalayagebergte. Maar door een aardverschuiving stortte een deel van de tunnel in op zo'n 200 meter van de ingang.

BEKIJK - "De eerste 15 tot 20 uur waren zeer moeilijk", getuigt een bevrijdde arbeider:

Videospeler inladen...

De arbeiders hebben de voorbije 17 dagen overleefd dankzij luchttoevoer, voedsel, water en elektriciteit die hen via een speciaal aangelegde pijp bereikten. Via die weg kregen ze vorige week ook een camera om met de buitenwereld te communiceren.

De tunnel maakt deel uit van het Char Dham-snelwegproject. Het project is bedoeld om de verbindingen te verbeteren met vier hindoeïstische plaatsen en met de regio's die aan China grenzen.

Meest gelezen